Đapo: Svim kategorijama stanovništva omogućiti priliku za rad u turizmu

Fena
Đapo: Svim kategorijama stanovništva omogućiti priliku za rad u turizmu
ibf.ius.edu.ba / Edita Đapo
"Na Svjetski dan turizma, kao i tokom cijele godine, aktivnostima Federalnog ministarstva okoliša i turizma nastoji se pružiti prilika za rad svim kategorijama stanovništva u sektoru turizma", izjavila je resorna ministrica Edita Đapo.

Ovogodišnja tema obilježavanja Dana turizma je "Turizam za sve – promoviranje univerzalne dostupnosti". U tom cilju Ministarstvo vrši kategorizaciju hotela sa četiri i pet zvjezdica.

"Pravilnikom pod nazivom 'Pravilnik o razvrstavanju, minimalnim uvjetima i kategorizaciji ugostiteljskih objekata iz skupine hoteli' uveli smo obavezu da oni hoteli koji žele biti kategorizirani sa četiri ili pet zvjezdica moraju posjedovati odgovarajuće uslove za osobe s invaliditetom", navodi Đapo.

Dodjelom transfera za razvoj turizma, kaže, da se posebno pozitivnim ocjenjuju oni subjekti koji u svojim prijedlozima za finansiranje njihovih projekata, vode računa o jednakoj zastupljenosti muškaraca, žena i mladih.

"Također, poseban značaj dajemo onim poslovnim subjektima koji su u svom poslovanju društveno odgovorne osobe, koje zapošljavaju, naprimjer, osobe s invaliditetom ili stipendiraju djecu iz socijalno ugroženih kategorija", dodaje Đapo.

U susretima i sastancima s djelatnicima iz sektora turizma  naglašava značaj da pružaju olakšice za studente, penzionere, ugrožene kategorije da bi i njima bio omogućen pristup te uživanje u blagodetima koje pruža turizam.

Govoreći o inkluzivnom turizmu ukazala je na značaj "svakog od nas", te navela načine da kroz turizam budemo humani i da svim osobama omogućimo pristup njemu.

"Naprimjer, možemo platiti kartu za muzej nekome ko nema novaca da izdvoji za kartu, zatim pomoći slabovidnim i slijepim osobama tako što ćemo izaći sa njima, provesti ih kroz najznačajnije turističke atrakcije i pričati im, dočaravati, ono što mi vidimo", poručuje Đapo.  

Za pristup zdravstvenom turizmu, sugeriše, da možemo kazati prijateljima da novac koji su namjeravali potrošiti za  rođendanski poklon uplate npr. nekoj starijoj osobi, penzioneru, boravak u banji i slično.  

Obilježavanje Svjetskog dana turizma održava se i radi ekonomskog prosperiteta, te federalna ministrica okoliša i turizma ističe da Bosna i Hercegovina svake godine bilježi povećanje rasta prihoda od turizma, tako da sve više građana osjeća benefite od ove privredne grane.

"Pokazatelji nam govore da čak i u ekonomskoj krizi jedna od rijetkih grana koja je bilježila pozitivan rast upravo je bio turizam.  Ovakav rast ima multiplicirajući efekat i na ostale grane, od poljoprivrede, odnosno proizvodnje hrane, do građevine, jer dolazi do proširenja smještajnih kapaciteta. Sve veći broj malih i srednjih preduzeća se uvezuje, kako bi pružili usluge i opskrbili rastuće turističko tržište", konstatovala je Đapo.

Po njenom mišljenju, ono što je pozitivno za Federaciju Bosne i Hercegovine jeste sve veća zainteresovanost za planinski i ruralni turizam, tako da se 'pruža mogućnost zarade osobama u ruralnim područjima, odnosno dovodi do povećanja prihoda u domaćinstvima koja nemaju nikakva ili nemaju stalna primanja'. 

"Kroz planinski i ruralni turizam dolazi i do porasta ekoturizma i podizanja svijesti o važnosti očuvanja zdravog i čistog okoliša za razvoj turizma i povećanje prihoda od istoga", zaključila je u razgovoru federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije