Dan žalosti zbog sjećanja na žrtve tragedije na Kapiji i žrtve rata

Anadolija
Dan žalosti zbog sjećanja na žrtve tragedije na Kapiji i žrtve rata
Vlada Tuzlanskog kantona na vanrednoj sjednici donijela je odluku kojom se 25. maj, kao dan stradanja tuzlanske mladosti na Kapiji, proglašava danom žalosti za područje Tuzlanskog kantona.

Prema odluci, na dan žalosti svi organi i institucije na području Tuzlanskog kantona će istaknuti zastave na pola koplja, odnosno jarbola. Obavezuju se medijske kuće na području Tuzlanskog kantona, kao i organizatori kulturno-umjetničkih i sportskih manifestacija na području Tuzlanskog kantona, da prilagode svoje programske sadržaje danu žalosti. 

U skladu sa odlukom Gradskog vijeća Tuzla o komemorativnom obilježavanju 25. maja u Tuzli će se, u srijedu, 25. maja 2016. godine, održati komemorativno obilježavanje posvećeno sjećanju na žrtve tragedije na Kapiji i sjećanju na sve civilne žrtve rata.

U skladu sa navedenom odlukom, komemorativno obilježavanje vršit će se odavanjem pošte i polaganjem vijenaca, ili na drugi primjeren način.

Polaganje vijenaca i cvijeća civilnim žrtvama (Slana banja) planirano je za 11 sati, a komemoracija i polaganje vijenaca i cvijeća civilnim žrtvama (Kapija) u 12 sati.  

Oglašavanje sirena bit će u 20.55 sati  kada je od ispaljene granate sa srpskih položaja sa Ozrena ubijen 71 građanin Tuzle, a preko 150 ranjeno. Prosjek starosti poginulih građana Tuzle je bio oko 24 godine.

Sud BiH osudio je generala Vojske Republike Srpske Novaka Đukića na 20 godina za masakr na Kapiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije