Da li je referendum Dodikov probni balon i prvi korak ka odvajanju RS-a

Radiosarajevo.ba
Da li je referendum Dodikov probni balon i prvi korak ka odvajanju RS-a
/ printscreen
Svjetske agencije javljaju o današnjem referendumu u RS-u, ukazujući da se on održava uprkos odluci Ustavnog suda BiH, protivljenju najbrojnijeg naroda u BiH Bošnjaka i negodovanju zapadnih zemalja.

Najopširniju analizu daje agencija France Presse koja piše da Srbi žele sačuvati svoj nacionalni praznik i očekuju da to potvrde na referendumu uprkos uznemirenosti Bošnjaka, protivljenju međunarodne zajednice, i udarcu koji on zadaje institucijama zemlje.

"Ohrabren Moskvom, turbulentni politički lider Srba Milorad Dodik zatražio je od 1,2 miliona glasača da potvrde da žele da obilježavaju svakog 9. januara rođenje 'Republike srpskog naroda'", navodi agencija i podsjeća da je ta "republika" formirana tri mjeseca prije početka rata 1992-1995, u kome je stradalo 100.000 ljudi.

Francuska agencija ukazuje da se glasanje odvija bez incidenata kao i da je Dodikova opozicija također pozvala bosanske Srbe da izađu na glasanje.

France Presse se pita da li je današnji referendum - kao što sumnja bošnjački lider Bakir Izetbegović - probni balon Milorada Dodika i prvi korak ka odvajanju RS-a i podsjeća da Dodik planira referendum o nezavisnosti 2018. godine, i stalno optužuje vlasti u Sarajevo da žele da unište Republiku Srpsku.

Međutim, France Presse navodi da su i Izetbegović i predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko relativizirali ishod referenduma, umirivši građane porukom da će BiH i postojati i nakon referenduma koji nema pravne posljedice.

Mnogi smatraju, dodaje agencija, da je za Dodika ovaj referendum i pitanje kratkoročnih izbornih interesa, da on misli na lokalne izbore iduće nedjelje, poslije kojih bi tenzije mogle da splasnu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije