Crveno upozorenje za veći dio BiH: Temperature do 41 stepen

Radiosarajevo.ba
Crveno upozorenje za veći dio BiH: Temperature do 41 stepen
Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno sunčano vrijeme, a crveni meteoalarm je izdat za sjevernije i južnije dijelove BiH.

U pitanju su gradovi Trebinje (do 41 stepen), Mostar (do 41 stepen), Foča (40 stepeni), Banja Luka (41 stepen), Prijedor (oko 41 stepen), Bihać (do 41 stepen) i Tuzla (do 41 stepen).

Za unutrašnjost zemlje (Višegrad, Sarajevo, Livno) i dalje važi narandžasti meteoalarm, koji traje još danas.

fhmz_meteoalarm_crveni_prsc.JPG - undefined

Meteoalarm

U Bosni i Hercegovini se danas očekuje sunčano i vruće. Tokom dana, uz malu do umjerenu oblačnost. Krajem dana i u večernjim satima na sjeveru i sjeverozapadu Bosne s pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab do umjeren južnog i jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura od 18 do 24, na jugu od 23 do 26, a najviša dnevne od 33 do 39, na jugu i sjeveru zemlje do 42 stepena.

U Sarajevu sunčano i vruće. Tokom dana uz malu oblačnost. Jutarnja temperatura oko 18, a najviša dnevna oko 37 stepeni.

Ako ste planirali na put, zbog visokih dnevnih temperatura, preporučuje se da se na duža putovanja kreće u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima, a ako se ipak putuje tokom dana, da se prave češće pauze.

Kao zaštitu od ljetnih vrućina ljekari preporučuju izbjegavanje boravka na suncu, izbjegavanje obilnih i masnih obroka, te uzimanje što više voća, povrća i svježih namirnica, kao i vode.

Toplotni val, najintenzivniji u proteklih 10 do 20 godina, stigao je u BiH, te su stoga i proglašeni meteoalarmi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije