Crnadak: BiH prva zemlja u regiji koja je dekriminalizirala klevetu

Anadolija
 Crnadak: BiH prva zemlja u regiji koja je dekriminalizirala klevetu
Fena / Arhiv
Ministar za vanjske poslove Bosne i Hercegovine Igor Crnadak je tokom izlaganja na Konferenciji OESS-a na visokoj razini o slobodi medija na Zapadnom Balkanu u Beču napomenuo da je BiH prva zemlja u regiji koja je dekriminalizirala klevetu.

Konferencija je organizirana u saradnji predsjedatelja OESS-om (Organizacija za europsku sigurnost i saradnju) Republike Austrije i Ureda predstavnika OESS-a za slobodu medija, s ciljem razmjene inicijativa i dobre prakse iz regije Jugoistočne Europe o relevantnim pitanjima medijske slobode koja utječu na zemlje članice OESS-a s fokusom na sigurnost novinara i medijskih etika.

Na otvaranju konferencije govorili su Crnadak, savezni ministar za Europu, integracije i vanjske poslove Republike Austrije Sebastian Kurz i predstavnica OESS-a za slobodu medija Dunja Mijatović, saopćeno je iz Ministarstva za vanjske poslove BiH.

”U Bosni i Hercegovini, sloboda izražavanja i sloboda medija zajamčena je Ustavom, Europskom konvencijom o ljudskim pravima, Zakonom o zaštiti od klevete, Zakonom o komunikacijama koji predstavlja opći pravni okvir za emitiranje i telekomunikacijsku industriju, koji je osnovala Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) kao nezavisna državna agencija za regulaciju emitiranje i telekomunikaciji sektor“, dodao je Crnadak.

Crnadak je posebno istaknuo politički utjecaj na pojedine javne emitere, što su registrirale institucije Europske unije. On je rekao da nije demokratski i nije održivo da javni servis, koji pripada svim građanima, bude u funkciji samo jedne političke stranke i da čak služi za napade i etiketiranje političkih protivnika iz opozicije.

Na kraju, pozvao je OESS da podrži principe nepristranosti i profesionalnosti, kako bi se omogućila fer i korektna uloga javnih servisa u narednom razdoblju, naročito uzimajući u obzir da se naredne godine u BiH održavaju opći izbori.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije