Crnadak: BiH će provesti reforme i ispuniti ciljeve

Radiosarajevo.ba
Crnadak: BiH će provesti reforme i ispuniti ciljeve
Ministar za vanjske poslove BiH Igor Crnadak govorio je jučer u uvodnom dijelu Foruma Ekonomskog i socijalnog vijeća o finansiranju razvoja, koji se održava u New Yorku.

Ministar Crnadak je u svom obraćanju istaknuo da će Bosna i Hercegovina pokušati reforme koje provodi na putu europskih integracija istovremeno staviti u funkciju ispunjenja ciljeva Agende 2030.

„Kod zemalja u razvoju, gdje postizanje napretka zahtijeva podršku i pomoć međunarodnih aktera, potrebno je pružiti potporu politikama i programima za privlačenje investicija u održivi razvoj i osigurati pristup financijama. Međunarodne razvojne banke moraju blisko surađivati s vladama i vlastima prilikom pripreme projekata koje bi vlasti bile spremne sufinansirati iz proračunskih sredstava. Također je potrebno razmotriti mogućnost privatnog i javnog partnerstva, kao i surađivati na mobilizaciji privatnog kapitala za specijalne projekte i sve to na transparentan i odgovoran način“, naglasio je ministar Crnadak.

Ministar je također istaknuo opredjeljenje BiH za jačanje suradnje s Ujedinjenim narodima, posebno na polju finansiranja održivog razvitka, koje je jedno od pitanja oko kojeg postoji konsenzus u Bosni i Hercegovini i na kome rade institucije na nivou BiH, kao i vlade Republike Srpske i Federacije BIH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije