Čović najavio skoriji završetak rada na Upitniku Evropske komisije

A. D.
Čović najavio skoriji završetak rada na Upitniku Evropske komisije
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović je nakon sjednice Predsjedništva održao press konferenciju.

On je najavio skoriji završetak aktivnosti na izradi odgovora na Upitnik Evropske komisije.

"Procjena je da će trebati angažirati 100 prevoditelja i da će za to trebati 60 dana. Da li će to biti krajem oktobra ili početkom novembra, vidjet ćemo. Konkretne informacije očekujemo 13. septembra", rekao je Čović.

Šta je Upitnik za pristup EU i zašto bh. vlasti kasne s odgovorima

Na upit da li će organizirati sastanke sa svojim političkim parterima u vlasti, rekao je "bojim se da smo umanjili prostor za tako nešto".

"Kako se bližimo izborima bit će još više kolosijeka. Idući četvrtak bit će organiziran sastanak tri člana Predsjedništva te ministrima u VIjeću ministara", rekao je on.

Govoreći o Izbornom zakonu kazao da vjeruje da je HNS iznio prijedlog kojeg je usaglasio sa svojim partnerima u FBiH

Upitan za komentar na nedavnu kontroverznu izjavu šefa diplomatije Austrije Sebastiana Kurza o tome da se u Sarajevu ženama plaća da potpuno pokrivene izlaze na ulice, Čović je rekao da ne misli da bilo ko ima nekakav utjecaj na BiH.

"Prostoro za utjecaj ostavljamo mi. S druge strane u fazi je pripreme Sporazum s Islamskom zajedniom koji bi jasno definirao odnos i kada je pitanje oblačenenje i drugi aspekti ponašanja", rekao je on.

Kazao je da uknjižba vojne imovine ide svojim intenzitetom te da se nada da će do kraja godine na ministarskom vijeću NATO-a, za BiH biti aktiviran MAP.

Govoreći o Pelješkom mostu kazao je "tu se opet ponašamo neodgovorno prema BiH"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije