Čović: Moramo vratiti povjerenje koje je izgubljeno unutar koalicije

Fena
Čović: Moramo vratiti povjerenje koje je izgubljeno unutar koalicije
Posljednji u nizu tri lidera vladajuće bh. koalicije, nakon zajedničkog sastanka obratio se Dragan Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH, koji je također govorio o temama zajedničkog sastanka.

Čović je kazao kako će HDZ BiH učiniti sve da niko nema razloga kazati da ova stranka nešto blokira i da se ne može sa stola uzeti samo nešto što nekome u datom trenutku odgovara, jer je sve to interes stranke ili pojedinca.

Tokom razgovora kaže da je apostrofirao zašto ranije dogovorena pitanja nisu riješena navodeći da je i dva mjeseca nakon izbora situacija kao da je u toku izborna kampanja, "gdje svako prepričava šta bi ko trebao raditi". Čović je zagovornik ideje da se što manje u javnost iznosi ono što je negativno, odnosno da se promoviraju pozitivne stvari djelovanja vlasti na federalnom i državnom nivou.

"Mislim da ćemo tako početi ubrzanije rješavati probleme. Godinu i po dana je ispred nas što možemo iskoristiti jer nema izbora. Pri tome je ključna stvar povjerenje jer smo ga potpuno izgubili", rekao je Čović.

Kroz rad izvršne i zakonodavne vlasti vladajuća koalicija, naglasio je, treba provesti data obećanja. Zato će se lideri HDZ-a BiH, SDA i SBB ponovo okupiti u ponedjeljak, kada će o ključnim pitanjima u Federaciji i BiH nastaviti razgovarati i s nositeljima izvršne i zakonodavne vlasti ispred tri stranke kako bi za ono što se dogovori svi preuzeli obavezu i da se te utvrđene stvari stave na dnevni red sjednica parlamenata.

"Prije toga složili smo se da svako svoje suradnike pozive s ciljem da se analiziraju sva pitanja, koja su ranije javno usaglašena, ali do sada nisu realizovana. Na taj način znat ćemo prioritete koji će ići u proceduru", kazao je Čović novinarima u Sarajevu nakon sastanka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije