Čović ima ustavnu obavezu da zastupa interese BiH, a ne druge države

Radiosarajevo.ba
 Čović ima ustavnu obavezu da zastupa interese BiH, a ne druge države
Stranka demokratske akcije u saopćenju za javnost odbacuje izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića u vezi sa službenim stavom BiH kada je riječ o izgradnji Pelješkog mosta.

"Apsolutna je neistina da BiH službeno ne osporava izgradnju Pelješkog mosta. Prava je istina, a to zna i sam Čović, da je Predsjedništvo BiH 2007. godine jednoglasno usvojilo stav koji glasi: Bosna i Hercegovina je protiv izgradnje mosta do rješavanja otvorenih pitanja vezanih za identificiranje morske granične crte između dvije države. O navedenom stavu su tada upoznati i najviši zvaničnici Hrvatske", naveli su iz SDA 

Čović kao trenutni predsjedavajući Predsjedništva BiH, kažu iz SDA, ima ustavnu obavezu da zastupa službene stavove i interese BiH. Svako drugačije postupanje, dodaju iz ove stranke, predstavlja zloupotrebu službenog položaja o čemu bi Čović itekako trebao voditi računa.

"Nedopustivo je da Dragan Čović umjesto obavezujućeg zastupanja interesa BiH zastupa interese druge države i nastoji opravdati postupke Hrvatske koji predstavljaju udar na suverenitet BiH i u suprotnosti su s Konvencijom UN-a o pravu mora i dugoročnim interesima BiH", ističe se u ovom saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije