Šta su nam lideri političkih partija poželjeli povodom Nove godine

Radiosarajevo.ba
Šta su nam lideri političkih partija poželjeli povodom Nove godine
Godina na izmaku ponudila je mnogo zanimljivih zapleta i raspleta na bosanskohercegovačkoj političkoj sceni, a ako je suditi prema onom što se dešavalo pred kraj godine, mnogo je političkih previranja koja nas očekuju i u narednoj godini.

Ipak, građani Bosne i Hercegovine nadaju se da će naredna godina biti mnogo bolja, te s takvim željama dočekuju 2017. godinu, koja bi prema najavama političkih lidera, trebala biti jedna od prekretnica u životu Bosne i Hercegovine. Kako su lideri najvećih političkih partija u Bosni i Hercegovini najavili u svojim novogodišnjim čestitkama, takvo šta građani mogu vrlo realno očekivati, jer će to biti njihovi primarni zadaci.

Prvi od svih, na tradicionalnoj novogodišnjoj press konferenciji javnosti se obratio Bakir Izetbegović, lider Stranke demokratske akcije, koji se prisjetio događaja koji su obilježili 2016. godinu, kazavši kako je u njoj bilo mnogo pozitivnih i negativnih stvari, koje na kraju čine balans. Mnogo je kritizirao političko vodstvo Republike Srpske, kao i nepopularne kadrove unutar svoje stranke, a govorio je i o uspjesima BiH u protekloj godini.

"U godini pred nama čeka nas raskrsnica, četvrt vijeka nakon historijske prekretnice koja se dogodila 1992. godine. Ali moramo shvatiti da niko nikom nikad više u BiH neće moći nametnuti bilo šta. I naivno je misliti da se dvojica mogu dogovoriti na štetu trećeg", istaknuo je na kraju press konferencije Izetbegović, čestitavši građanima nadolazeće praznike.

Vrlo brzo uslijedile su novogodišnje press konferencije i ostalih političkih partija, te se javnosti obratio i lider Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić, kao lider jedne od najvećih opozicionih partija u Federaciji BiH. On je, u obraćanju javnosti, iznio mišljenje kako je godina koja je iza nas bila teška za građane BiH, te da su je obilježile stalne krize vlasti, kao i to da nije bilo konkretnog napretka tokom ove godine, zbog čega će većina građana „jedva dočekati da isprati 2016. godinu“. Dodao je i to da će se SDP nastaviti beskompromisno boriti za stvaranje jedne nove vizije BiH, koja će građanima vratiti nadu da je moguće stvoriti zemlju po mjeri svih nas.

„Svim građanima BiH želim mnogo sreće i zdravlja u 2017. godini sa željom da godina koja je pred nama bude prekretnica kada je u pitanju stvaranje prosperitetne i uspješne države“, zaključio je Nikšić svoju novogodišnju poruku za javnost.

Novogodišnja press konferencija lider Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića izazvala je mnogo polemike u javnosti, budući da je Radončić na neki način kritizirao pojedine izjave s novogodišnje press konferencije SDA. On je istaknuo da je, za SBB, prethodnu godinu obilježila koalicija sa SDA i HDZ BiH, koja je dobra, ali unutar koje način koaliranja nije dobar. Govorio je i o europskom putu BiH, njegovoj, kako je naveo, „žrtvi za koaliciju“, odnosno, periodu godine koji je proveo u zatvoru, istaknuvši kako je malo stvari koje su se popravile u prethodnoj godini.

Ipak, dodao je da naredna godina mora donijeti mnogo promjena, te da se nada da će one biti za dobrobit građana BiH, te je svima čestitao nadolazeće praznike, uz želju da 2017. godina bude svima sretna i uspješna.

I Predrag Kojović, čelnik Naše stranke, još jedne opozicione partije u BiH obratio se javnosti, kazavši kako je ovo bila veoma uspješna godina za njegovu partiju koja je ostvarila historijske uspjehe. Ipak, istaknuo je Kojović, razmatrajući taj uspjeh u trenutnim društveno-političkim tokovima koji su na snazi u BiH postoji mnogo više razloga za zabrinutost, nego li za zadovoljstvo. Dodao je i to da su naredne dvije godine, do izbora 2018. godine, ključne u odbrani naše zemlje od industrije laži i mržnje, te da je Naša stranka spremna za sve izazove koje je historija postavila pred BiH.

„Svim članovima i članicama Naše stranke i svim Bosancima i Hercegovcima želim sretnu Novu godinu“, zaključak je Kojovićevog obraćanja javnosti povodom novogodišnjih praznika.

Javnosti se kratko obratio i Vukota Govedarica, lider Srpske demokratske stranke, koji je bez analize protekle godine ili bilo čega sličnog, građanima BiH poželio sretnu i uspješnu Novu godinu.

Posljednje u nizu obraćanja lidera političkih partija bilo je obraćanje Milorada Dodika, lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata i predsjednika Republike Srpske, koji je istaknuo da je svjestan teškoća s kojima se veliki broj ljudi u tom bh. entitetu suočava. Dodao je i da će učiniti sve da se građani ovog entiteta u narednoj godini osjećaju kao sigurni i korisni članovi društva, te da je potpuno siguran da će narednu godinu završiti s boljim ekonomskim rezultatima i snažnijom Republikom Srpskom. Osvrnuo se i na to da je RS u godini na izmaku prolazio kroz „brojna politička i ekonomska iskušenja, ali je uprkos svemu ostao stabilan i ojačao svoju poziciju“.

Na kraju svog obraćanja čestitao je građanima Novu godinu i božićne praznike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije