Čekajući pravdu: Uskoro presuda Radovanu Karadžiću, suđenje Ratku Mladiću još traje

Radiosarajevo.ba
Čekajući pravdu: Uskoro presuda Radovanu Karadžiću, suđenje Ratku Mladiću još traje

Haški tribunal donijet će još četiri presude, a onda će, vjerovatno do 2017, okončati svoj mandat.

Četiri optuženika čije presude čekamo jesu: Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Goran Hadžić i Vojislav Šešelj.

Kako stvari stoje, prva presuda koja će doći iz Haaga bit će presuda Radovanu Karadžiću.

Radovan Karadžić

Serge Brammertz, glavni tužitelj haškog tužilaštva, nedavno je izjavio kako će presuda Karadžiću biti izrečena do kraja godine iako na stranici Tribunala stoji kako presudu očekuju nekad u prva tri mjeseca 2016.

Suđenje Karadžiću završeno je 7. oktobra 2014, a počelo je 26. oktobra 2009. godine. Prethodno, u martu te godine, održano je izjašnjenje o krivici na kojem se Karadžić nije pojavio, ali je poručio kako se on ne osjeća krivim.

Podsjećanja radi, uhapšen je 21. jula 2008, dok se skrivao u Beogradu pod krinkom doktora Dragana Davida Dabića, nadriljekara i polufilozofa.

Kako je uhapšen najtraženiji haški bjegunac - Radovan Karadžić a.k.a. dr. Dabić

Karadžiću se na teret stavljaju genocid, progoni, istrebljivanje, deportacije, zlodjela, teroriziranje, napadi na civile, uzimanje talaca... od Srebrenice preko Foče i prijedorskih logora do Sarajeva.

Suđenje je potrošilo 497 dana. Tužilaštvo je izvelo 336 svjedoka, a odbrana 243. Branio ga je britanski advokat Richard Harvey.

Ratko Mladić

Nakon Karadžića, slijedit će i presuda Ratku Mladiću, čije suđenje i dalje traje. Brammertz očekuje da će suđenje biti završeno krajem ove godine, a onda će Tribunalu trebati „neko vrijeme“ da donese konačnu odluku.

Prema optužnici protiv Mladića, koji je bio komandant Glavnog štaba VRS-a, snajperski napadi bili su, uz dugotrajno granatiranje, dio kampanje terora nad stanovništvom Sarajeva. Mladiću se sudi i za genocid u Srebrenici i još nekoliko općina, progone i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Brani ga beogradski advokat Branko Lukić.

I Mladić je poput dr. Dabića  bio u bijegu i uhapšen je 26. maja 2011. Uhapšen je u selu Lazarevo kraj Zrenjanina, a za alias u bjekstvu odabrao je ime Milorad Komadić, koje je zapravo proširena verzija njegovog pravog imena (Milo Radko Madić).

Tokom godina koje je proveo u Haagu snažno lobira među ruskim prijateljima da ga izvuku iz zatvora. Ovog ljeta pojavila se informacija da je ruska delegacija spremna dati garancije da se Mladić nađe na slobodi u Moskvi, „zbog liječenja“. Prije nego što je uhapšen, krajem maja 2011. godine, Mladić je preživio tri moždana udara. U Haagu je bio liječen od upale pluća i podvrgnut lakšim intervencijama.

Goran Hadžić i Vojislav Šešelj, iako im presuda još nije izrečena, već su na slobodi.

Goran Hadžić

Goran Hadžić, bivši lider Srba u Hrvatskoj, pušten je na privremenu slobodu 22. maja ove godine. Pretresno vijeće je prije dva dana odbacilo zahtjev Tužilaštva da se postupak hitno nastavi, te mu je produžilo boravak na privremenoj slobodi. Trenutno je u Novom Sadu.

Ima karcinom na mozgu, a garanciju za njegovu slobodu dala je Vlada Srbije.

Vojislav Šešelj

Na kraju, spomenimo i famoznog Vojislava Šešelja čije se haško suđenje pretvorilo u cirkusijadu koja traje od 2007. godine. U Haagu je, inače, bio od 2003. Tereti se za zločine u Hrvatskoj i BiH, ali i Srbiji.

Dana 6. novembra 2014, Pretresno vijeće je naložilo privremeno puštanje Vojislava Šešelja na slobodu iz „humanitarnih razloga zbog pogoršanja  njegovog zdravstvenog stanja“. Šešelj je prebačen u Srbiju 12. novembra 2014, i još uvijek je na slobodi.

O njegovom zdravstvenom stanju najbolje govori činjenica da se nedavno pojavio i u jednom reality showu... i za njega garantira Vlada Srbije, a Haag još nije zatražio njegovo izručenje.

Tribunal bi s radom trebao završiti do kraja 2017.

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije