Čavić: BiH će biti na čekanju sve dok sud u Hagu ne donese odluku o reviziji

Fena
Čavić: BiH će biti na čekanju sve dok sud u Hagu ne donese odluku o reviziji
Nakon što su, zbog revizije presude protiv Srbije, srpski zastupnici ove sedmice bojkotovalu sjednicu Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, večeras su pojedine stranke najavile blokadu funkcioniranja BiH sve do odluke suda u Hagu o reviziji.

Tačnije, to je najavio predsjednik Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić, koji je kazao i kako očekuje da Međunarodni sud u Hagu odbije zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije, a čije podnošenje je večeras najavio bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Savez za promjene će, kaže Čavić, u naredna dva-tri dana zauzeti konačan stav o učešću njihovih predstavnika u bh. institucijama, a lično misli da sve dok Sud u Hagu ne odbije apelaciju, dotle će funkcioniranje institucija BiH biti na čekanju.

"Neka BiH bude na čekanju, to je Izetbegovićeva volja", ustvrdio je.

On je istakao i kako će NDP podnijeti Tužilaštvu BiH krivične prijave protiv Izetbegovića i agenta Softića istog dana kada se uputi zahtjev za reviziju tužbe.

"Ovo može da izazove veoma ozbiljne posljedice po međuetničke odnose. Ovo je podsticanje na konflikt, jezik mržnje...i ponovno vraćanje u prošlost, umjesto da se bavimo reformama, zaustavimo ljude da ne idu iz zemlje. S onima koji misle da im politička budućnost može da bude izgrađena na prošlosti ne želim da imam posla", dodao je Čavić.

Čavić smatra da je odluka o podnošenju zahtjeva za reviziju atak protiv dejtonske BiH te da država, a ne nevladine organizacije, može da podnosi tužbu protiv jedne države. 

"Izetbegović je na ovaj način blokirao i BiH. Poslije svih ovih inicijativa u proteklih godinu dana, koje su nas vraćale unazad i proizvodile konfliktnu situaciju BiH, po mom ubjeđenjenu ovo je suvišno i nepotrebno i Izetbegović je odgovoran za blokadu funkcioniranja BiH koja će sigurno uslijediti poslje ovog", zaključio je Čavić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije