Čavić: Dok se ne raščiste stvari nema skupštinske većine na nivou BiH

Fena
Čavić: Dok se ne raščiste stvari nema skupštinske većine na nivou BiH
Arhiv / Dragan Čavić
Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić izjavio je da je partnerstvo s SDA i Bakirom Izetbegovićem "napravilo ogromne probleme Savezu za promjene i da ne mogu prihvatiti da se dalje nastavi djelovanje kao da ništa nije dogodilo".

"Stvari se moraju raščistiti. Dotad smatramo da svima mora biti jasno da skupštinske većine nema", rekao je Čavić.

Tvrdi i da je krajnje licemerno to što radi SNSD u vezi s izmjenama zakona o akcizama.

"Otvarajući pitanja zakona na nivou BiH, koji su uvjet za aranžman s MMF-om, SNSD ima odgovorost da ih i relizuje i to ne samo u RS, već i na nivou BiH. Neprihvatljivo je da, samo zato što su javna preduzeća za puteve nelikvidna i u ogromnim kreditima i lopovlucima u oba entiteta, teret novih zaduženja prebacimo na građane, tako što će poskupiti nafta izmjenama zakona o akcizama." rekao je Čavić na pres konferenicji u Banjoj Luci.

Poslanik NDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH stoga neće glasati za zakon o akcizama, jer, kako kaže, nije ispunjen minimalni zahtjev, da se uz izmjene zakona o akcizama uvede i "plavi dizel", kako bi se olakšalo stanje u agraru.  

"Ako SNSD želi da natovari namet građanima neka njihovi poslanici dođu na sjednicu i glasaju za taj zakon. Ne radi se o neslaganju u vezi s potrebom finansijske podrške MMF-a RS-u, već o tome da mi nećemo da podržimo novi teret na građane RS."kazao je on.

Optužio je Vladu RS-a da je odgovorna za prijenos nadležnosti s entiteta na nivo BiH kada su u pitanju zakoni o bankama, jer je potpis premijerke Željke Cvijanović na Pismu namjera s MMF-om.

Nakon sjednice Predsjedništva NDP kazao je da će ta stranka nastaviti razgovore s PDP-om o eventualnom zajedničkom izlasku na izbore 2018.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije