Brži internet s 4G mrežom u BiH za tri do četiri mjeseca

A. D.
Brži internet s 4G mrežom u BiH za tri do četiri mjeseca
/ Ilustracija
Brži internet koji omogućava 4G mreža u Bosni i Hercegovini trebao bi zaživjeti za tri do četiri mjeseca, izjavio je za Radiosarajevo.ba sekretar Ministarstva za promet i komunikacije BiH Igor Pejić.

Naime, jučer je Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva donijelo odluku o usvajanju politike sektora elektronskih telekomunikacija BIH za period 2017. – 2021. i Akcionog plana za njenu realizaciju. To je ključni preduvjet za uvođenje 4G mreže i veću brzinu internetau Bosni i Hercegovini.

"Ovim je stvoren pravni okvir i preduvjeti da Regulatorna agencija za komunikacije BiH može izdavati dozvole telekom operaterima za pružanje usluga 4G mreže. Telekom operateri su praktično već tehnološki opremljeni za pružanje usluga 4G mreže. Tu postojeću opremu će samo nadograditi što ne zahtijeva neka velika sredstva ali neko vrijeme“, kazao nam je Pejić

Dodao je da bi 4G mreža uskoro mogla ići u testnu fazu.

Treba napomenuti da su nedavno predstavnici tri dominantna telekom operatera na sastanku s čelnicima Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) i ministrom za promet i komunikacije BiH Ismirom Juskom najavili da su spremni u roku od šest mjeseci uvesti 4G mrežu na cijeloj teritoriji BiH. 

Ova mreža omogućava veće zadovoljstvo korisnika, veću propusnost i dodatne servise koji se ne naplaćuju, već proširuju kvalitet postojećih usluga.  4G mreža odavno je uvedena na Zapadu i u zemljama okruženja, a Europska unija je krenula ka 5G tehnologiji nedavnim otvaranjem 700 MHz frekvencijskog banda za bežične širokopojasne usluge.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije