Počinje blokada Federacije BiH: Branitelji na ulicama traže svoja prava

E. H.
Počinje blokada Federacije BiH: Branitelji na ulicama traže svoja prava
Većina graničnih prijelaza sa Republikom Hrvatskom bit će danas blokirano, najavili su članovi Udruge Zaboravljeni branitelji, koji traže usvajanje Rezolucije o pravima branitelja u FBiH.

Ove informacije za Radiosarajevo.ba potvrdio je Vlado Marušić, predsjednik ove udruge, koji nam je kazao kako upravo svi branitelji idu prema punktovima gdje će izvršiti blokadu.

"Mi smo iscrpili sve pravne i moralne mogućnosti, izigrale su nas sve partije u Parlamentu FBiH, i one u poziciji, i one u opoziciji i ovo je jedini način da ispunimo svoje zahtjeve. Branitelji su odlučili blokirati FBiH zbog pitanja koje je rješivo za pet minuta i sve što mi tražimo jeste da se usvoji Rezolucija o pravima branitelja, čime bi se kroz dva zakona riješili svi problemi branitelja u FBiH", kazao je Marušić za Radiosarajevo.ba.

On je istakao i kako današnji protesti nemaju lidera, te da su saborci zajedničkim snagama odlučili riješiti svoje probleme, na ovaj način.

Dodao je i da će tokom današnjih protesta biti blokirani granični prijelazi, ali i da branitelji imaju razumijevanja te da će biti blokirani samo robni terminali, kao što su Bijača, Kamensko, Izačić i Orašje, kako bi građani mogli normalno prelaziti granicu.

"Ne znamo koliko će tačno branitelja učestvovati na današnjim protestima, a naš zahtjev je da se Rezolucija uvrsti na dnevni red sjednice Parlamenta FBiH. Tražimo da se obratimo zastupnicima u Parlamentu, a ukoliko oni to ne odobre, mi ćemo danas pregrupisati svoje snage i razmisliti o novim potezima. Neki od mogućih poteza jeste blokada SDA u Sarajevu, HDZ-a u Mostaru, kao i blokada zgrade Fahrudina Radončića", zaključio je Marušić za Radiosarajevo.ba.

Podsjećamo, članovi ove Udruge su već ranije ovog mjeseca organizovali svojevrsne proteste ispred zgrade Parlamenta FBiH, a budući da od tada nisu ispunjeni njihovi zahtjevi oni su se odlučili na ovakve mjere. Ono što zahtjevaju jeste da demobilisani borci iz FBiH dobiju po 6 KM nadoknade za svaki mjesec sudjelovanja u borbenim dejstvima, te da bude usvojen novi, jedinstveni registar branitelja u FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije