Bosić za Dodikovu pobjedu okrivio Salihovića i Izetbegovića

Fena
Bosić za Dodikovu pobjedu okrivio Salihovića i Izetbegovića
Fena / Mladen Bosić
Dosadašnji predsjednik SDS-a Mladen Bosić optužio je danas suspendiranog glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića da je bio glavni saveznik lidera SNSD-a i RS-a Milorada Dodika u pobjedi njegove stranke na lokalnim izborima.

Priče o saslušanju i navodnoj Dodikovoj odgovorosti za provođenje referenduma u RS-u, 25. septembra su, kaže, zadnja Salihovićeva uluga predsjedniku RS-a, koji za to nema nikakvu krivičnu odgovornost, a time se i skreće pažnja s kriminala u koji je „umješan Milorad Dodik“, kao što je Pavlović banka i drugo.

"Dodiku je poziv na saslušanje zbog referenduma poslužio da od sebe napravi žrtvu, koju proganja Sarajevo. On nema tu nikakve odgovornosti i može slobodno da izajvu, jer oko toga nije kriv. Jeste kriv za mnoge druge stvari, za koje ga je Salihović štitio dosad", ustvrdio je.

Neuspješna borba protiv kriminala i korupcije, za koju se zalagao SDS, nije dala rezultate, a Bosić tvrdi da je Salihović pomogao izbornoj pobjedi Dodikove stranke, jer je u zadnjoj sedmici uoči izbora, dan prije suspenzije, uputio poziv Dodiku na saslušanje zbog refereneduma, za koji on nema nikakvu krivičnu odgovornost.

"Salihović je prije toga uporno odbijao da uputi poziv zbog kriminala za koji Dodik ima veliku odgovorost", ustvrdio je Bosić u izjavi novinarima u pauzi sjednice Glavnog odbora SDS-a u Doboju.

On je dodao da je lično pokušao da pokrene borbu protiv kriminala i korupcije, jer je to, kazao, osnova za bilo kakvu budućnost RS-a, jer ta, kazao je, rak-rana dovodi u opasnost RS i vodi je u siromaštvo.

"Nisam bio svjestan na kakve sve otpore i kakvu korupciju će to naići unutar institucija, prije svega pravosuđa i ostalih zaduženih za provođenje reda i zakona", dodao je on ustvrdivši da su te institucije i dalje pod kontrolom vlasti koje su „debelo umješane u kriminal, posebno vrh RS“.

Prozvao je i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da je svojim aktivnostima oko ukidanja 9. januara, kao Dana RS-a, pomogao Miloradu Dodiku.

"Valjda je svima jasno da su slučaj u vezi s 9. januarom odigrali zajedno Izetbegović i Dodik, i od toga obojica očekivali političku korist. To je stara igra dizanja tenzija, potpirivanja strahova, koja se dešava od '90. godine. Želio sam da ponudim drugačiju ponudu, ali nije naišla na odziv", kazao je Bosić.

Nakon što je danas preuzeo odgovornost za loše rezultate SDS-a na lokalnim izborima i najavio da se povlači s funkcije predsjednika stranke, napomenuo je da je odgovornost njegova, iako je nepopulističku politiku stranke donosilo Predsjedništvo SDS-a, ali je on definirao prioritete i kreirao prijedloge SDS-a.

Na predsjedničkoj funkciji ostaje do vanredne izborne Skupštine SDS-a, koja treba da izabere novog predsjednika stranke.

Bosić je naveo da ostaje aktivan u stranci i politici, ima i mandat u parlamentu BiH, a SDS će, kaže, ući u detaljnu analizu izbora po općinskim odborima i vjeruje da će se brzo rekonstruisati i biti spremna za izbore 2018.godine.

Zasad nije želio da govori o mogućim kandidatima za funkciju predsjednika SDS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije