Peti dan protesta boraca: Mi smo duhovi BiH, Sarajlije nas hrane ovdje

E. H.
Peti dan protesta boraca: Mi smo duhovi BiH, Sarajlije nas hrane ovdje
Već pet dana traju protesti demobiliziranih boraca ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, a mnogi od njih ističu kako su katastrofalni uvfjeti u kojima borave svih ovih dana.

"Ovdje smo došli da tražimo prava koja smo zaradili u rovovima i u ratu. Ovdje su uvjeti nikakvi, po zemlji spavamo, nebom se pokrivamo. Kada je riječ o Sarajlijama, narodu, ja im se zahvaljujem i dok sam živ bit ću im zahvalan, donosili su nam hranu i piće sve vrijeme. A nije uredu ovo što se dešava, mi želimo svoj borački dodatak, ne nečiju milost, nafaku, samo svoje", ističe Adem Džafić, jedan od demobiliziranih boraca koji su stigli iz Gračanice.

Inače, borcima se danas, nakon pet dana protesta i četiri prespavane noći pred zgradom Vlade FBiH, obratio i resorni ministar Salko Bukvarević, čije obraćanje su borci čekali sve vrijeme. On je pokušao objasniti da je učinio sve što je u nadležnosti federalnog ministra za rješavanje ovih problema, no borci su i dalje u nevjerici odbijali da povjeruju u njegove riječi.

"Ministre Bukvareviću, mi smo vaši borci, mi ne rušimo, ostat ćemo časni. Jedinstveni registar boraca i naše zahtjeve možete riješiti ovdje za pet minuta, nije to sveto slovo. Žalosno, kad ga napravite mnogi će završiti gdje ne treba. Mi nismo socijalni slučajevi, mi smo gori, evo ovdje je jednom borcu umrla supruga, on sada nema novca da je sahrani", istaknuli su borci obraćajući se ministru.

Ministar Bukvarević još jednom je ponovio kako stoji iza njihovih zahtjeva, te da je sve njihove zahtjeve proslijedio nadležnim institucijama. No, kako ističe Džemal Bureković sve je to "ponovo ista fora" i da će borci morati ostati pred Vladom dok im se zahtjevi ne ispune.

"Ovaj iz Vlade FBiH je peti dan izašao, peti dan nas se sjetio. Neću ni da gledam ko je, znam da im ne možemo ništa vjerovati. Niko nam prethodnih dana nije više pomogao nego građani Sarajeva, donosili su nam sve potrepštine. Mi smo pet dana pod vedrim nebom, ali nije to problem, problem je što nas tek peti dan vide. Šta smo mi ovdje, duhovi BiH", kaže za Radiosarajevo.ba Džemal Bureković, demobilizirani borac iz Kaknja.

Dodaje i kako neće sigurno napustiti proteste, sve dok im zahtjevi ne budu ispunjeni, jer ga kod kuće čeka samo gola borba za život i opstanak.

"Mene kod kuće čeka žena koja je bila borac i koja je na birou, sin koji je završio školu za kuhara, a primanja nula. Moram se snalaziti na sve načine, majstor sam pa radim te poslove, hvatam poskoke pa prodajem otrov, svakako se snalazim", zaključuje Bureković.

Nakon obraćanja ministra, borci se dogovaraju o nastavku ili eventualnom prekidanju protesta, te dok neki govore da im već sutra stiže podrška od nekoliko hiljada boraca, drugi govore da su protesti danas gotovi i da je ovo još jedna priča koja neće imati završetak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije