Borci najavili nove proteste: Vlada nas ignorira, spremni smo i na šatorsko naselje

E. H.
Borci najavili nove proteste: Vlada nas ignorira, spremni smo i na šatorsko naselje
Radiosarajevo.ba / Arhiva: S protesta ispred Vlade
Dva mjeseca nakon što su završili svoj posljednji protest u Sarajevu, demobilizirani borci iz Federacije BiH najavili su kako bi početkom marta mogli organizirati nove masovne proteste ako Vlada FBiH ne ispuni njihove zahtjeve.

Ovog puta, nakon mirnih okupljanja pred kraj decembra prošle godine, borci najavljuju kako bi protesti mogli biti dugotrajniji, s mnogo više posljedica, a za cijelu situaciju krive Vladu Federacije BiH. Kako kažu, iako su im to čelnici federalne Vlade obećali, u protekla dva mjeseca Zakon o prijevremenom povoljnijem penzioniranju boraca nikada nije upućen u parlamentarnu proceduru.

"Sve je još u fazi prijedloga i mi kao Koordinacija smo spremni na sve načine da dođemo do pravog rješenja, u duhu onog što je Vlada FBiH predlagala. Kao i do sada, želimo dobru saradnju, ali isto kako smo mi prihvatili sve što je Vlada predložila o našem zakonu, a zatim i usvojila na svojim sjednicama, želimo da i čelnici Vlade ispune svoja obećanja i upute zakon u Parlament", kazao je za Radiosarajevo.ba Rifat Tirak, predsjednik Udruženja vojnih osiguranika/penzionera FBiH, jednog od šest udruženja koja su članovi Koordinacije boračkih udruženja i saveza u FBiH. 

On je dodao i da već neko vrijeme Koordinacija pokušava kontaktirati s premijerom, kako bi saznali zašto se ovaj zakon ne šalje u parlamentarnu proceduru, ali im to ne uspijeva. Kako tvrde, sve detaljne pripreme za usvajanje ovog zakona su obavljene i sada je samo problem to što zakon čeka usvajanje u Parlament FBiH.

"Sve to su nam obećali kada su bili protesti, a i sam premijer je to nekoliko puta u medijima kazao kako je taj problem riješen i sada pored svega toga zakon se ne šalje u Parlament, a premijer izbjegava sve kontakte s koordinacijom. To zaista nije normalno", ističe Tirak.

Kako su nam kazali, ako se ne ostvari neki dijalog u međuvremenu, borci će već u drugoj sedmici marta organizirati nove proteste. Ističu da su spremni i postaviti šatorsko naselje ispred Vlade FBiH, kako bi u konačnici postigli svoje ciljeve.

"Planirano je da od 13. do 18. marta održimo prvi udarni, masovni protest, koji će se nastaviti svakim danom drugim vidovima protesta, dok Vlada napokon ne bude poslala zakon u parlamentarnu proceduru. Jedan od prijedloga jeste, jer imamo u našoj koordinaciji iskustva u tome, da se postavi šatorsko naselje ispred Vlade", zaključio je Rifat Tirak u izjavi za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije