Blokiran tender: Građani BiH bi ponovo mogli ostati bez pasoša

E. H.
Blokiran tender: Građani BiH bi ponovo mogli ostati bez pasoša
Izrada pasoša za bh. državljane vrlo skoro ponovo bi mogla naići na novi niz problema ako se ne završi posljednji raspisani tender za izbor najpovoljnijeg proizvođača pasoša koji je već blokiran.

Nakon problema i nestašice pasoša početkom ove godine, potpisivanjem jednogodišnjeg ugovora s kompanijom Muehlbaue, izrada bh. pasoša je normalizirana, ali već početkom naredne godine moguće je da dođe do novih problema.

Naime, na trenutni tender žalile su se dvije kompanije te je u posljednjih nekoliko sedmica tender za izbor proizvođača bh. pasoša blokiran, potvrdio je za Radiosarajevo.ba Adil Osmanović, ministar za civilne poslove BiH.

"Nakon što je s kompanijom Muehlbauer potpisan jednogodišnji ugovor da nabavlja pasoše za bh. građane do 21. marta 2018. godine, IDDEEA je raspisala međunarodni tender za izbor novog proizvođača bh. pasoša u naredne četiri godine. Nakon što je raspisan tender, u skladu sa zakonskim rješenjima, sve kompanije imaju pravo da se žale na taj tender, što su iskoristile kompanija iz Francuske i Austrijska državna štamparija", kazao je Osmanović.

Arhiv - undefined

On je dodao kako je IDDEEA ove žalbe kompanija proslijedila Uredu za žalbe, koji ima rok od 30 dana da odgovori da li je ta žalba validna, što može poništiti tender ili odbijati žalbe, kako bi se nastavila tenderska procedura.

"Mislim da ovih dana ističe 30-dnevni rok, kada se očekuje odgovor Ureda za razmatranje žalbi. Bilo bi jako teško sustići vrijeme do 21. marta, ako Ured poništi tender, jer bi raspisivanje novog tendera podrazumijevalo više od pola godine procedura, odnosno 45 dana koliko traje međunarodni tender i 180 dana koliko je kompaniji dozvoljeno za ulazak u posao", zaključio je ministar Osmanović, dodavši kako se nada da će uskoro cijeli proces biti završen s pozitivnim ishodom.

Izbor novog proizvođača bh. pasoša značio bi da BiH može izabrati najpovoljnijeg proizvođača, čime bi se moglo ispuniti i najavljeno smanjenje cijene pasoša. No, ako tender bude poništen građani bi već početkom naredne godine ponovo mogli imati probleme s nedostatkom pasoša, dok se kompanije bore za privilegiju da rade na višemilionskom poslu za našu državu.

Zbog toga je potrebna brza reakcija svih nadležnih institucija jer još uvijek preostaje osam mjeseci da se ovaj problem riješi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije