BiH priprema odgovore na Upitnik Europske komisije za integracije

Anadolija
BiH priprema odgovore na Upitnik Europske komisije za integracije
U Sarajevu je danas održana prva u nizu konferencija Direkcije za europske integracije Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, na kojoj su predstavnici institucija naše države imali priliku da čuju više informacija o Upitniku Europske komisije.

Oko 250 predstavnika institucija BiH imali su priliku da čuju najvažnije informacije o tome šta našu državu naredno očekuje u procesu integriranja, odnosno, o predstojećem zadatku pripreme odgovora na Upitnik Europske komisije.

Predstavnici Direkcije za europske integracije podsjetili su na materijale i alate koji su kreirani u sklopu metodoloških priprema koje je ova direkcija obavila, da bi institucije samo odgovaranje na upitnik savladale što uspješnije i da bi taj proces protekao što "bezbolnije".

"Specifičnosti ovog posla bit će veliki broj pitanja, mnogo učesnika u pripremi odgovora i kratki rokovi, ali institucije u BiH nisu bez iskustva u realizaciji ovakvih zadataka“, kazala je na ovoj konferenciji Darija Ramljak, pomoćnica direktora Direkcije za evropske integracije.

O važnosti pružanja kvalitetnih odgovora na pitanja iz upitnika, učesnicima je govorio i Jan Snaidauf, šef političkog i ekonomskog odjela Delegacije EU u BiH, a iskustva Srbije u ovom poslu prenio je Vladimir Međak, pravni savjetnik pregovaračkog tima Vlade Srbije. Upitnik je najbitniji, ali ne i jedini izvor informacija kojim će se Evropska komisija služiti u pripremi mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU, a odgovaranje na upitnik će biti prilika da BiH pokaže kapacitete, ne samo za ovaj već i naredne zadatke u procesu.

Konferencije o upitniku Direkcija će tokom ovog mjeseca organizirati i u Mostaru, Banjaluci i Brčkom, a detaljne informacije u vezi sa upitnikom, dostupne su na web-lokaciji Upitnik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije