Delegacija BiH predala zahtjev za reviziju presude Međunarodnom sudu pravde

Radiosarajevo.ba
Delegacija BiH predala zahtjev za reviziju presude Međunarodnom sudu pravde
EPA / Ilustracija
Bosanskohercegovačka delegacija podnijela je danas, 23. februara, zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid Međunarodnom sudu pravde u Haagu.

Delegaciju BiH u Haagu čine Sakib Softić, agent BiH u ovom slučaju, te David Scheffer i Phon van den Biesen, a njih trojica zajedno su ovaj zahtjev predali samo nekoliko dana prije isteka roka do kojeg je zahtjev morao biti predat.

Međunarodni sud pravde u Hagu provjerit će činjenice i rokove te uputiti tužbu Srbiji da se ova zemlja izjasni o navodima i dokazima.

Podsjećamo, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović najavio je 17. februara podnošenje zahtjeva za reviziju presude koju je Međunarodni sud pravde u Haagu donio 2007. godine.

Predsjedništvo BiH svojom odlukom iz oktobra 2002. godine imenovalo je Sakiba Softića za pravnog agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu po tužbi BiH protiv SR Jugoslavije i dalo Softiću generalnu punomoć da zastupa BiH pred Međunarodnim sudom pravde i da poduzima sve pravne radnje.

BiH je 1993. godine podnijela tužbu protiv Savezne Republike Jugoslavije (Srbija i Crna Gora) pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu. Ona je prihvaćena 1996. godine, i to po jednoj tački kојa sе odnosi na kršenja Kоnvеnciје о sprečavanju i kažnjavanju zločina gеnоcida.

Presuda je donesena 26. februara 2007. godine i predstavlja značajan međunarodni pravni sudski akt, jer je najviši sud UN-a definirao pokolj nad Bošnjacima u Srebrenici kao genocid. Međutim, za genocid ne smatra odgovornom Srbiju i odbacuje zahtjev za isplatu finansijske odštete, ali je smatra odgovornom da je propustila spriječiti zločin i kazniti počinitelje.

Rok za podnošenje aplikacije za pokretanje revizije presude je 26. februar ove godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije