BiH: Odgovaranje na Upitnik EK kao čekanje Godoa

Slobodna Evropa
BiH: Odgovaranje na Upitnik EK kao čekanje Godoa
FOTO: europa.ba / Ilustracija
Bosna i Hercegovina ima manje od dva mjeseca da dostavi odgovore na pitanja iz Upitnika Evropske komisije, no, s obzirom na dosadašnju dinamiku, uveliko se kasni.

Veliki broj institucija na nivou BiH ali i entiteta nije dostavio svoje odgovore, a za to krive mehanizam koordinacije. Ipak, na posljednjoj sjednici Kolegijuma za evropske integracije BiH obećano je da će sav posao biti završen na vrijeme.

BiH je 9. decembra prošle godine uručen Upitnik Evropske komisije čime je zvanično započet proces pripreme mišljenja o Zahtjevu za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji. Tada je dat rok od šest mjeseci za odgovor na preko tri hiljade pitanja grupisanih u politički i ekonomski kriterij, te 33 poglavlja pravne tekovine EU koji ističe u maju.

Ipak, BiH uveliko kasni jer Direkciji za evropske integracije još nisu dostavljeni svi odgovori kako bi oni bili uvršteni u centralni registar. Iz Direkcije je nekim institucijama traženo da ponove odgovore na pojedina pitanja iz Upitnika, jer nisu ispunjavali kriterije, ali to još nije učinjeno.

Svoje odgovore nije dostavila ni Republika Srpska. Iz Vlade Republike Srpske tvrde da su uradili svoj dio posla, a krivicu za kašnjenje prebacuju na mehanizam koordinacije koji, prema njima, ne funkcioniše, kaže Jasmin Klokić, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju u Vladi Republike Srpske.

„Na zadnjoj sjednici Vlade usvojili smo odgovore na Upitnik Evropske komisije i moje ministarstvo, kao republički koordinator, u proteklom periodu objedinilo je te odgovore. Ističem da ukupni odgovori sadrže preko četiri hiljade stranica, što je jedan veoma obiman dokument i iz tog razloga nismo žurili sa tim procesom jer smo htjeli smo da imamo kvalitetne odgovore iz Republike Srpske. Ipak, ono što je suština i na šta smo mnogo puta ukazivali jeste nedostatak efikasnog mehanizma koordinacije koji je usvojen prošle godine. Dakle nisu formirana sva radna tijela i on još ne funkcioniše u onom kapacitetu u kojem bi trebao˝, kaže Klokić.

Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH kaže da se kasni jer nema aktivnosti institucija na državnom nivou.

˝Koliko se god mi trudili da nešto prikažemo dobro, izvršna i zakonodavna vlast nemaju sadržaja, i jednostavno mi čekamo, a ako želimo do kraja godine imati kandidatski status, što smo obećali i gospođi Mogerini kada je bila u posjeti BiH, onda moramo mnogo brže provoditi te stvari i ovaj Upitnik okončati i sve druge stvari˝, kaže Čović

U međuvremenu je održana i sjednice Kolegijuma za evropske integracije BiH, na kojem su sve odluke jednoglasno usvojene, kao i poslovnici o radu Kolegijuma i ministarskih konferencija, a formirana su i stručna tijela za pripremu odgovora na Upitnike Evropske komisije, kaže predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić.

˝Dakle, možemo kazati da su sada sva tijela formirana i ona ulaze u fazu pripreme odgovora i svih drugih poslova vezanih za evropske integracije BiH i nadamo se da će ljudi koji tamo sjede, a riječ je o ljudima koji dolaze iz institucija sa svih nivoa vlasti i koji su profesionalci, koji imaju veliko radno iskustvom, svoj posao obaviti u narednih par mjeseci, do kada će i dobiti rokove da pripreme odgovore i da nastave raditi na drugim obavezama iz evropske agende BiH˝, kaže Zvizdić.

Sve je to divno i krasno ukoliko je istina, smatra analitičarka Svetlana Cenić, koja kaže da je dovoljno pogledati ko daje odgovore i da vam bude jasno zašto BiH kasni u ovako važnom poslu.

˝Samo treba da sjednete jednom na taj sastanak i da vidite strukturu onih koji o tako važnim stvarima pričaju i odgovore koje daju. Pri tome zaboravljajući da svi ti odgovori koje daju entiteti, kantoni, gdje se svi uključuju, treba da budu nešto sinhronizovano, da nisu u koliziji, da se vidi da ti odgovori na pitanja dolaze iz jedne države. Počesto pitanje i odgovor nemaju veze jedno sa drugim˝, smatra Cenić.

Iz Evropske komisije ranije su istakli da nakon odgovora na Upitnik, za BiH tek predstoji pravi posao, jer nakon toga slijede izvještaji eksperata Evropske komisije gdje će BiH morati da odgovori i na njihova pitanja. Za sve ovo smatraju biće potrebno između 12 i 18 mjeseci, kako bi BiH dobila kandidatski status.

Primjera radi, Srbija je na vrijeme poslala odgovore koji su bili doboro urađeni ali je Evropska komisija imala dodatnih 500 pitanja, a, recimo, Albaniji je bilo potrebno tri godine da dobije status kandidata.

Koliko će biti potrebno Bosni i Hercegovini, s obzirom na komplikovano uređenje i nestabilnu političku situaciju, niko ne zna, ali se ne usuđuje ni da prognozira.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije