"BiH na raskršću između evropskog puta i ponovnih podjela"

Anadolija
"BiH na raskršću između evropskog puta i ponovnih podjela"
Bosna i Hercegovina se nalazi na raskršću između jasnog i trasiranog puta evropske integracije i stranputica koje državu vuku natrag u podjele i sukobe, poručio je danas u Strasbourgu član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović

Kako je kazao, ovo je dobra prilika da se susretne sa parlamentarcima, prijateljima BiH u Evropskom parlamentu. Dotakao se i prijedloga evropske rezolucije kojom se traži poštivanje "načela federalizma" u BiH čije glasanje je najavljeno sutra u Evropskom parlamentu (EP) kazavši da Rezolucija otprilike oslikava historijski momenat u kojem se sada nalazi BiH.

"Pomenuto je sve što treba biti pomenuto i napredak i pozitivni momenti onoga što se dešava u BiH, ali i neke stvari koje nisu dobre, poput onoga što dolazi iz Banje Luke, dakle, nagrađivanje ratnih zločinaca, priče o referendumima, suprotstavljanje odlukama Ustavnog suda (BiH) i pitanje principa federalizma koji se po nama u BiH može pretvoriti u nešto što nije na liniji onoga kako principi federalizma se doživljavaju u evropskom diskursu. Dakle, federalizam u federalizaciju, a federalizacija u stvaranje etnički baziranih entiteta. Vjerovatno trećeg entiteta, hrvatskog entiteta, svega onoga sa čime smo raskrstili prije više od dvije decenije", istakao je Izetbegović.

Član Predsjedništva BiH je danas razgovarao sa predsjednikom Kluba zastupnika EPP Manfredom Weberom i čelnikom Grupe prijatelja BiH u Evropskom parlamentu Jasenkom Selimovićem.

Mišljenja je da treba rasčistiti da ljudi koji dižu ruku za principe federalizma u Evropskom parlamentu moraju biti svjesni toga kuda to može odvesti.

"Odnosno sa predlagačima takve formulacije treba biti raščišćeno šta su imali na umu, da li se to u finalu može ponovo pretvoriti u crtanje nekih mapa, za nas neprihvatljivih u BiH", pojasnio je Izetbegović.

Tema razgovora koje je Izetbegović održao danas u Strasbourgu, s izvjestiocem Evropskog parlamenta za BiH Christianom Dan Predom, Weberom i Selimovićem bio je evropski put Bosne i Hercegovine.

Izetbegović je iskoristio priliku da sagovornike upozna "s manipulacijama i instrumentalizacijom ”principa federalizma“, naoko benigne jezičke formulacije koja daje vjetar u leđa retrogradnoj političkoj agendi, podsjetivši da u Bosni i Hercegovini zahtjevi za "federalizaciju" podrazumijevaju produbljivanje etničkih podjela".

U popodnevnim satima Izetbegović će se sresti i s predsjednikom Evropske narodne stranke (EPP) Josephom Daulom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije