BiH aplicira s 10 projekata na Samitu u Trstu, vrijednost više od 100 miliona eura

N. K.
BiH aplicira s 10 projekata na Samitu u Trstu, vrijednost više od 100 miliona eura
Radiosarajevo.ba / Arhiv

Bosne i Hercegovina je za predstojeći samit o zapadnom Balkanu, koji će se održati u Trstu, kandidirala sedam projekata iz oblasti infrastrukture, dva iz oblasti jačanja komunalne infrastrukture ili sfere zaštite životne okoline, te jedan projekt iz oblasti društvenih djelatnosti, odnosno kulture.

Što se tiče sedam projekata koji su vezani za infrastrukturu, svi se odnose na izgradnju novih kilometara cesta i puteva, te čekaju proces odobravanja i ukupno su vrijedni oko 120 miliona eura, kazali su za Radiosarajevo.ba iz Ministarstva za transporta i komunikacije BiH.

"U Trstu će se naći projekti u ime Bosne i Hercegovine koji su aplicirani putem Investicionog fonda za zapadni Balkan. U dosadašnjem skriningu šest projekata je pozitivno ocijenjeno, dok za jedan projekt još uvijek nemamo povratne informacije", istaknuli su iz ministarstva.

S obzirom na to da Koridor Vc ne prolazi samo kroz BiH, već ide od Budimpešte do Ploča, realizacijom ovih projekata na bh. tlu izgradit će se novi kilometri na bitnoj putnoj vezi koja povezuje centralnu s jugoistočnom Europom.

"Koridor Vc ima nesumnjiv povoljan utjecaj na opće regionalne prilike, čime se otvaraju mogućnosti za razvoj privrede, turizma i društveno-kulturnih aktivnosti na cijelom geografskom prostoru oslonjenom na Koridor", navode iz Ministarstva za promet i komunikacije BiH.

Od pomenutih sedam projekata, dio koji do sada nije usaglašen odnosi se na dio Koridora Vc u Hercegovini, dionica Mostar – Počitelj, a ovaj dio trase ide od Mostara Jug tunelom Kvanj, preko Bune do Počitelja, te obuhvata puni profil autoputa s mostovima i tunelima ukupne dužine 20,9 kilometara.

Drugi projekt odnosi se na sekciju autoputa Zenica Sjever - Žepče Jug, podsekcija Ponirak - Donja Gračanica, takođe na Koridoru Vc, a ukupna dužina će, kako nam je rečeno, iznositi oko 2,8 kilometara, od čega 2,4 kilometra otpada na tunel sa dvije cijevi, punog profila autoputa sa pripadajućom signalizacijom

Treći dio projekta je nastavak trase iz drugog projekta i ide od pomenutog tunela Zenica ka Donjoj Gračanici, do ulaza u tunel Pečuj.

Četvrti projekt se takođe odnosi na dio Koridora Vc, međutim ovaj dio se naslanja na autoput Banja Luka - Doboj, koji je u izgradnji, a kako je planirano, taj autoput će biti završen i pušten u saobraćaj do kraja ove godine.

Dionica Odžak - Vukosavlje - Podnovlje - Rudanka - Doboj Jug, odnosno puni profil autoputa između petlje Johovac i petlje Rudanka, dužine oko 15 kilometara, a dio autoputa Tarčin - Konjic, na južnom dijelu Koridora Vc kroz Hercegovinu, dok bi sljedeća dionica, koja se nastavlja do Ivana, imala dužinu dva kilometra.

Osim ovih cestovnih projekata, predviđen je i projekat rekonstrukcije i modernizacije luke Brčko. 

Podsjećamo, na velikom samitu zapadnog Balkana i Europske unije, koji se 12. jula održava u Trstu, očekuje se na desetine zvaničnika oba bloka, a na stolu su stotine miliona eura, vrijedni projekti i desetine miliona eura bespovratne pomoći EU za njihovu realizaciju.

Također, Nicola Minasi, ambasador Italije u BiH potvrdio je dolazak njemačke kancelarke Angele Merkel te naveo da će u Trstu istog dana biti održana četiri velika međuvladina sastanka.

Susrest će se šefovi država i vlada Balkana i država EU te će biti ministarskih susreta na nivou privrede i trgovine, transporta i diplomatije. Tako da će u ime BiH biti premijer Zvizdić, ministri Šarović, Jusko i Crnadak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije