Banja Luka: Pogledajte koje ulice će biti blokirane povodom otvaranja Ferhadije

Radiosarajevo.ba
Banja Luka: Pogledajte koje ulice će biti blokirane povodom otvaranja Ferhadije
U subotu, 7. maja, obnovljena banjalučka Ferhadija bit će svečano otvorena.

Gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović, povodom svečanog otvaranja Ferhat-pašine džamije, donio je Naredbu o privremenoj zabrani rada ugostiteljskih objekata, pravnih subjekata i preduzetnika koji obavljaju trgovinsku, zanatsku i uslužnu djelatnost u blizini džamije, tokom 6. i 7.maja.

Gavranović je odluku o zabrani rada ovih objekata u neposrednoj blizini obnovljene džamije donio na zahtjev Štaba obezbjeđenja "Ferhadija 2016".

U subotu, 7. maja u vremenu od 06.00 do 20 sati, zbog otvaranja Ferhadije, bit će zatvoreni i sljedeći parkinzi: kod hotela "Palas" u Vidovdanskoj ulici (stara autobuska stanica), kod Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske i podzemna garaža objekta Investicione razvojne banke RS -a na drugoj etaži.

Također, u centralnom dijelu grada bit će obustavljen saobraćaj 6. i 7. maja, i to: 6. maja od 16.30 do 24 sata u ulicama: Kralja Petra I Karađorđevića na dijelu od Bulevara cara Dušana do Ulice Patra, Braće Mažar i majke Marije na dijelu od Ulice vojvode Momčila do Ulice kralja Petra I Karađorđevića, Zdravka Čelara i Patrijarha Makarija Sokolovića.

Saobraćaj će 7. maja, od 07.00 do 20 sati, biti obustavljen u ulicama: Kralja Petra I Karađorđevića na dijelu od Aleje Svetog Save do Solunske ulice, Bulevar cara Dušana, Marije Bursać na dijelu od Kninske do Kralja Petra I Karađorđevića, Tržnička, Zdravka Čelara, Teodora Kolokotronisa, Patrijarha Makarija Sokolovića, Patre, Braće Mažar i majke Marije  na dijelu od Zmaj Jovine do Ulice kralja Petra I Karađorđevića, Vojvode Momčila na dijelu od Bulevara cara Dušana do Simeuna Đaka, Ulica cara Lazara od Bulevara Stepe Stepanovića do mosta Patre, Isaije Mitrovića, Ulici 22. aprila, Skendera Kulenovića na dijelu od Ulice Radoja Domanovića do Solunske.

Za vrijeme trajanja obustave saobraćaja bit će izmijenjen režim javnog prevoza putnika.

Ferhadija

Ferhat-pašina ili bolje znana kao Ferhadija džamija je bila centralni objekat u Banjaluci. Zgrada je odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Izgrađena je 1579. godine u klasičnom otomanskom stilu i predstavlja jedno od najuspješnijih arhitektonskih ostvarenja bosanske arhitekture 16. vijeka. Njen arhitekta je nepoznat ali je poznato da je bio učenik otomanskog arhitekte Mimara Sinana. Izgradnju džamije je finansirao Ferhat-paša Sokolović bosanski sandžak beg. U kompleksu Ferhadije su se također nalazila i 3 turbeta: Ferhat-paše, njegove unuke Safikadune i njegovih bajraktara, željezna i kamena ograda sa česmom na ćošku, šadrvan i staro mezarje u bašti. Kasnije je kompleks dopunjen sa sahat-kulom izgrađenom nedaleko od Ferhadije. Džamija je bila 18m široka, 14m dugačka, a vrh kupole je bio 18m visok. Munara je bila 43m visoka. Ferhadija je uvrštena u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine 1950. godine, a kasnije je bila uvrštena na listi spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u (nulta kategorija kulturnog spomenika).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije