Banja Luka: Deset požara izazvano nepažnjom građana

Anadolija
Banja Luka: Deset požara izazvano nepažnjom građana
AA / Ilustracija
Na području Policijske uprave Banja Luka za tri dana zaprimljeno je deset prijava o požarima koji su izazvani nepažnjom građana.

"Policijski službenici Policijske uprave Banja Luka, od 21. do 23. jula, u saradnji sa nadležnim vatrogasnim službama Grada Banja Luke i opština Čelinac, Kotor Varoš i Laktaši, postupili su po prijavama građana da je došlo do požara na deset lokacija, gdje je vatra zahvatila šumu, korov, nisko rastinje, suhu travu,  pomoćni i stambeni objekat", navodi se u saopštenju Policijske uprave Banja Luka.

Svi ovi požari su lokalizovani, nije bilo povrijeđenih lica, a izvršenim uviđajem konstatovano je da su izazvani nemarnim ponašanjem vlasnika i da je pričinjena znatna materijalna šteta.

"Policijska uprava Banja Luka, s obzirom na temperature koje pogoduju izazivanju i širenju vatre, apeluje na građane, poljoprivrednike i šumske radnike, da ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima, da ne vrše spaljivanje ostatka žitarica i spaljivanje drvenog otpada unutar ili u blizini šumskih kompleksa i zasada gdje, usljed nekontrolisane vatre, može doći do šumskog požara i požara na otvorenom prostoru koji mogu ugroziti ljudske živote i imovinu građana", stoji u saopćenju.

Iz policije apeliraju i da se spaljivanje korova i drugog gorivog materijala čini na odgovoran način, samo u vrijeme povoljnih vremenskih uvjeta i na površinama koje se mogu kontrolisati, a u skladu sa pozitivnim zakonskim propisma.

"Podsjećamo građane da ukoliko primijete nekontrolisano širenje vatre o tome odmah obavijeste nadležnu vatrogasnu jedinicu na dežurni broj 123 ili najbližu policijsku stanicu na dežurni broj 122", navodi se u saopštenju.

Policijska uprava Banja Luka će preduzeti zakonom propisane mjere protiv svih lica koja budu izazvala požar i time ugrozila živote i zdravlje ljudi ili pričinila materijalnu štetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije