Izetbegović: Jedini put pomirenja u BiH jeste da prestane negiranje genocida

A. B.
Izetbegović: Jedini put pomirenja u BiH jeste da prestane negiranje genocida
Brojne zvanice iz cijele BiH, ali i svijeta stigle su danas u Potočare na obilježavanje 22. godišnjice genocida u Srebrenici, a među njima je i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

On je posljednji stigao na komemoraciju žrtvama genocida u Srebrenici, te se javnosti obratio kazavši kako da je jedini izgledni put pomirenja u državi da srpski narod u BiH prizna genocid, koji negiraju i dvadeset dvije godine nakon što se desio.

"I svi ostali koji negiraju genocid trebaju to prestati raditi i to je jedini ispravan put i put pomirenja. Posljednjih dana smo bili svjedoci da se veličaju ratni zločinci u BiH, a primjer toga je i najavljeni skup podrške u Banjoj Luci, ali je pozitivno to da je takav jedan miting otkazan", istaknuo je Izetbegović

Govoreći na komemorativnom skupu, Izetbegović je istaknuo da je jedino šutnja primjerena za Srebrenicu na današnji dan, koji ipak u današnje vrijeme zahtijeva da se podigne glas i "prenese strahovita poruka genocida koji se dogodio ovdje".

"Pogubljene su hiljade zarobljenih bošnjačkih muškaraca i dječaka, želeći da zatru postojanje jednog naroda. Šta su kome skrivili mučki ubijeni muškarci, starci, dječaci, ostat će zauvijek u tajnim ponorima dušama zlikovaca koji su to počinili. Sva njihova krivica bit će to što su rođeni kao muslimani i Bošnjaci u BiH. Zaštićena zona UN-a kukavički je prepuštena strahovitom pokolju koja će postati jedan od najmračnijih trenutaka jedne nacije i cijele civilizacije. Savjest civiliziranog svijeta, nakon prvog šoka, ipak se aktivirala i međunarodni sudovi suočili su se s izopačenošću ideologije i strahovitim zločinima. Nazvali su to jedinim mogućim imenom - genocidom", dodao je Izetbegović.

Poručio je kako su sve ono što su građani BiH prošli u posljednjih 25 godina velika iskušenja, na koja se mora naći odgovor, te da on leži u budućnosti koja je ispunjena životom i mirom.

"Odgovor je potreban kako se u BiH više nijedna majka ne bi morala suočiti sa ovom strahotom. Ali je sigurno da u BiH ne može biti mira bez pravde i istine. A njih neće biti dok u potpunosti ne bude poražena ideologija koja je kreirala genocid u Srebrenici, te ovog puta konačno pozivamo srpski narod i sve njegove elite da prihvate istinu i priznaju genocid", kazao je Izetbegović.

On je, za kraj, dodao kako srpski narod treba prestati davati povjerenje "sistemu koji ih vodi u nove sukobe, koji ih laže, koji veliča zločince".

"Svakodnevno se pokušavaju otcijepiti dijelovi naše države, a mi to nikada nećemo dozvoliti. Nikada nećemo dopustiti da Srebrenica, Tomašica, Zvornik i sva druga mjesta koja svjedoče užasnim zločinima budu išta do Bosna i Hercegovina. A međunarodnu zajednicu pozivamo da nauči vrijednu lekciju od svega što se dogodilo u BiH, jer Bošnjacima je Srebrenica najdublja rana i oni je nikada neće zaboraviti", zaključio je Izetbegović.

Podsjećamo, danas se u Srebrenici obilježava 22. godišnjica genocida u Srebrenici u kojem je, početkom jula 1995. godine stradalo više od 8.000 ljudi. Ovo je ukupno 17. po redu kolektivna dženaza srebreničkim žrtvama, a danas će biti ukopana 71 žrtva, nakon što je prethodnih godina ukopano njih više od šest hiljada ljudi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije