Ambasadorica SAD-a: Zabrinuta sam zbog gradnje dvije škole pod jednim krovom u Jajcu

Fena
Ambasadorica SAD-a: Zabrinuta sam zbog gradnje dvije škole pod jednim krovom u Jajcu
/ Maureen Cormack, američka ambasadorica u BiH (Fena)
Slučaj učenika iz Jajca ovih dana postao je jedna od glavnih tema u javnosti, a ambsadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack istakla je kako je zabrinuta zbog plana da se u ovom gradu, prvi put od 2002. godine otvore "dvije škole pod jednim krovom".

"Živimo u svijetu u kojem ljudi trebaju raditi i sarađivati, a ne se dijeliti, a učenici iz Jajca žele obrazovanje za 21. stoljeće u kojem nema mjesta diskriminaciji", kazala je ambasadorica Cormack novinarima u Travniku, gdje se danas sastala s ministricom obrazovanja SBK-a Katicom Čerkez.

Sastanku sa kantonalnom ministricom prethodila je posjeta Jajcu, gdje je američka ambasadorica razgovarala s načelnikom općine Edinom Hozanom, te srednjoškolcima, među kojima su bili i oni koji su u proteklom razdoblju protestovali protiv otvaranja nove škole.

Kako je kazala, tema sastanaka i u Jajcu i Travniku bilo je obrazovanje, kao jedno od najvažnijih pitanja za budućnost BiH.

"Gledali smo i čitali posljednjih mjeseci o učenicima u Jajcu koji su ustali da se bore za budućnost u kojoj učenici sarađuju, uče i idu u školu zajedno", istaknula je ona.

Ističući da je zabrinuta jer ne želi vidjeti da se trend podjela širi, Cormack je naglasila da je tokom dvije godine svoga mandata u BiH razgovarala s političkim liderima, koji su također tvrdili da su zabrinuti kad je riječ o obrazovanju i podjelama, ali je naglasila da je vrijeme da se riječi pretvore u djela.

"Vjerujem da ovi učenici zaslužuju podršku i od građana i od vlasti", kazala je američka veleposlanica.

Cormack je istaknula kako je dobro vidjeti mlade kako su na miran i dostojanstven način istupili da bore za ono u što vjeruju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije