Almir Terzić za Radiosarajevo.ba: Uspio neustavni projekt Milorada Dodika

E.B.
Almir Terzić za Radiosarajevo.ba: Uspio neustavni projekt Milorada Dodika
Facebook / Almir Terzić
Na pitanje "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske", 99,80 posto građana koji su danas izašli na referendum u bosanskohercegovačkom entitetu RS izjasnilo se sa "da". Tako govore preliminarni podaci.

Sve ono što se dešavalo proteklih mjeseci ukazivalo je da će referendum u RS-u uspjeti, izjavio je za Radiosarajevo.ba politički analitičar Almir Terzić.

„Onog trenutka kada je međunarodna zajednica odustala odnosno nije imala konsenzus o bilo kakvim aktivnostima o sankcioniranju održavanja referenduma ili njegovoj zabrani s njihove strane jasno je bilo da će se svi politički akteri u BiH prvenstveno u RS-u odazvati na taj referendum. Da je međunarodna zajednica imala aktivniju ulogu a mislim da je trebala da ima vjerujem kako bi predstavnici barem Saveza za promjene i još nekih manjih političkih opcija u RS-u odustali od referenduma i zapravo kako bi smo imali posve drukčiji ishod rezultata referenduma u RS-u“, komentira Terzić.

Održavanje referenduma, ali i rezultati samo će osnažiti Dodika u njegovim budućim aktivnostima, ocjenjuje Terzić.

"Ovako mi moramo govoriti prije svega da je na neki način uspio neustavni projekt Milorada Dodika i dakle da ga je znatno osnažilo u budućim aktivnostima u BiH i RS-u. Bojim se da od sutra Milorad Dodik može ponovno da ucjenjuje i drži kao taoca cijelu BiH i da će promijeniti svoj odnos prema međunarodnim akterima. I ne postoji više apsolutno njegova bojazan prema bilo kakvim budućim aktivnostima s obzirom na to da su ispali krajnje neozbiljni u smislu onoga što se zove oštrija reakcija prema RS-u.

Od sutra je posve sigurno Milorad Dodik jači, ali samo zato što je međunarodna zajednica sa svojom pasivnom ulogom omogućila da država BiH od sutra ima neizvjestan stav kako će funkcionirati ubuduće ako on ne promijeni svoj kurs, a sada je već jasno da neće. Jer ga je ovaj referendum samo dodatno ojačao".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije