Alija Delimustafić izručen u pritvorsku jedinicu KPZ Miljacka u Sarajevu

E. H.
Alija Delimustafić izručen u pritvorsku jedinicu KPZ Miljacka u Sarajevu
Nakon što je na graničnom prijelazu u Velikoj Kladuši predat pravosudnim organima Bosne i Hercegovine, Alija Delimustafić, bivši ministar za unutrašnje poslove Republike BiH večeras je predat i nadležnoj zatvorskoj jedinici u Sarajevu.

Kako je za Radiosarajevo.ba nezvanično potvrđeno, Delimustafić je stigao u pritvorsku jedinicu Kazneno-popravnog zavoda Miljacka u Sarajevu, gdje će i boraviti tokom naredna dva mjeseca, koliko mu je Kantonalni sud u Sarajevu produžio pritvor prije bijega.

Podsjećamo još od kraja prošlog mjeseca traje potjera za Alijom Delimustafićem, ali i Jusufom Škrijeljom koje policijski službenici, nakon prvenstvenog puštanja iz pritvora, po produženju pritvora nisu pronašli u njihovim domovima.

Uskoro su raspisane međunarodne i lokalne potjernice za njima dvojicom, te je vrlo brzo Delimustafić uhapšen u susjednoj Hrvatskoj iz koje je danas izručen bh. pravosudnim organima.

Podsjećamo, Delimustafić se u pritvoru nalazio tačno mjesec dana od početka novembra, kada su ga policijske agencije prema nalogu Tužilaštva KS uhapsile sa još nekolicinom osoba u akciji Pravda. Po isteku pritvora Delimustafić je pušten iz pritvora odlukom Kantonalnog suda Sarajevo, koju će poslije preinačiti zbog žalbe Tužilaštva KS koju je uvažio Vrhovni sud Federacije BiH, ali tada je već bilo kasno za njegovo vraćanje u pritvor jer je Delimustafić napustio teritoriju BiH, zbog čega je proces trajao sve do danas.

Osim Alije Delimustafića, u akciji Pravda uhapšeno je 19 osoba, a prema navodima Tužilaštva, istraga za ova djela se vodi protiv više desetaka osoba. Tužilaštvo Aliju Delimustafića i ostale sumnjiči za pripadnost organiziranoj kriminalnoj grupi koja je nezakonito knjižila te vršila kupoprodaju nekretnina na području Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije