Komisija za finansije i budžet nije podržala Zakon o akcizama

Radiosarajevo.ba
Komisija za finansije i budžet nije podržala Zakon o akcizama
Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH razmatrala je danas, u prvoj komisijskoj fazi, set zakona kojim se predviđa povećanje akciza na gorivo i dala negativno mišljenje.

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH sa četiri glasa "za" i pet glasova "protiv", nije danas, u prvoj komisijskoj fazi, podržala set zakona koji se odnosi na akcize, a koji je predložilo Vijeće ministara BiH.  

Za principe predloženih zakona glasali su članovi Komisije: Predrag Kožul (HDZ), Amir Fazlić (SDA), Mirsad Isaković (SBB), Dušanka Majkić (SNSD), dok su protiv bili: Salko Sokolović, koji je istupio iz Kluba poslanika SDA, ali je još član te stranke, Damir Bećirović (Demokratska fronta), Jasmin Emrić (A-SDA), te Nenad Lalić (SDS) i Aleksandra Pandurević (SDS).

Dom naroda državnog parlamenta je početkom aprila ovaj set zakona usvojio po hitnom postupku, a principe predloženih zakona (prvo čitanje) Predstavnički dom bi trebao razmatrati na sjednici zakazanoj za 10. maj.

Bilo je riječi o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH.

Ministar za finansije i trezor BiH Vjekoslav Bevanda je, obraćajući se članovima Komisije, kazao da prema predloženim izmjenama zakona u odnosu na postojeće stanje više bi se naplatilo akciza za 266.239.621 KM, putarine za 1.700.000 KM i PDV-a za 45 miliona KM.

"Očekivani iznos ukupnog povećanja iznosi 313 miliona i procijenjeni iznos ukupno naplaćene akcize po ovim osnovama bi iznosio 813 miliona KM od ukupno naplaćenog iznosa. Treba naglasiti da je transfer novca namjenski, on ide na javna poduzeća oba entiteta. Za autoputeve bi se izdvojilo 314 miliona, od čega FBiH 185, RS-u 122, Brčko distriktu šest miliona, za puteve 78 miliona, od čega FBiH 46, RS-u 30 i Brčko Distriktu oko milion i po KM", naveo je ministar Bevanda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije