Predsjednik Dragan Međović podnio ostavku u Nezavisnom odboru

Radiosarajevo.ba
Predsjednik Dragan Međović podnio ostavku u Nezavisnom odboru
Advokat Dragan Međović podnio je u četvrtak 17. novembra 2016. godine neopozivu ostavku na članstvo u Nezavisnom odboru za izbor i reviziju policijskog komesara nakon što je dan prije NO podnio prijedlog za smjenu komesara Vahida Ćosića.

U izdvojenom mišljenju koje je Međović dostavio Skupštini KS-a koja i razrješava članove NO, navodi se da ga "dokazi koje je prikupio NO nisu uvjerili da su ispunjene pretpostavke da policijski komesar ne provodi mjere nadzora nad Upravom policije ili mjere nadzora nad primjenom policijskih ovlaštenja“ što stoji u članu 48. Zakona o unutrašnjim poslovima KS-a, piše Patria.

Podsjećamo, NO je na vlastitu inicijativu 12. oktobra 2016. godine poduzeo aktivnosti na prikupljanju dodatnih informacija i dokaza, u cilju utvrđivanja eventualne odgovornosti policijskog komesara MUP-a Kantona Sarajevo, te su u tom smislu prikupljene informacije od Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, SIPA-e, Granične policije BiH, Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, Federalne uprave policije, Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, Komisije za sigurnost Skupštine Kantona Sarajevo, premijera Vlade Kantona Sarajevo, ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, policijskog komesara, Sektora za pravne, kadrovske, logističke poslove i edukaciju MUP-a Kantona Sarajevo, načelnika sektora uniformirane policije MUP-a KS-a, načelnika sektora kriminalističke policije MUP-a KS-a.

Kako navodi Međović, sedam od 13 zatraženih mišljenja relevantnih subjekata nedvojbeno je potvrdilo da je policijski komesar s tim subjektima ostvario krajnje korektnu i profesionalnu saradnju.

Članovi Nezavisnog odbora su još Admir Katica (zamjenik šefa Kabineta VSTV BiH), Sejdalija Heljić (zaposlenik BH Telecoma) i Sanela Brković, Samir Čorbo i Mirela Alihodžić iz reda građana.

medovic_NAP.jpg - Advokat Dragan Međović podnio ostavku u Nezavisnom odboru

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije