Predstavljamo strip: The Incredible Hulk (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Predstavljamo strip: The Incredible Hulk (VIDEO)
The Incredible Hulk

Kao i za, skoro, sve druge Marvelove strip-junake kreirane '60-ih godina prošlog stoljeća, i za Hulka je odgovoran Stan Lee. Prvi broj serijala The Incredible Hulk se pojavljuje u maju 1962. godine, no, njegov serijal ostvaruje samo šest brojeva. Nakon nekoliko pojavljivanja u drugim serijalima poput Fantastic Four i Avengersa, čije utemeljenje i pomaže, Hulk se počinje redovno pojavljivati u serijalu Tales to Astonish, počevši sa brojem 60. Od broja 102, serijal se preimenuje u The Incredible Hulk.

Ko je Hulk?
Hulk je naučnik Bruce Banner, genij na području gamma radijacije. Prilikom testiranja najnovije gamma bombe za vojsku, primjećuje mladića koji se izležava na području buduće eksplozije. Istrčava kako bi ga spasio, ali ne uspijeva da se zaštiti od bombe, koja, zahvaljujući sovjetskom špijunu, ipak, eksplodira. Godine gnjeva, mržnje i frustracije usljed zlostavljanja od strane svog oca i raznih poznanika, eksplodiraju u eksploziji, rađajući monstruma: Hulka.

Stan Lee je kreirao Hulka, zamislivši ga kao mješavinu Dr. Jekylla/Mr. Hidea i Frankensteina, što je dosta očito iz načina na koji je strip postavljen: Dobri doktor Bruce Banner se pretvara u snažnog monstruma kada se naljuti.

Naslovnica prvog broja Hulka

Prvobitna verzija Hulka bila je sive boje, no, od toga se brzo odustalo zbog teškoća pri kolorisanju, tako Hulk ubrzo postaje zelen. Jedno vrijeme se sivi Hulk jednostavno ignorisao, sve dok se nije uveo koncept podvojenih ličnosti u okviru Bannerove svijesti. Jednostavno, nikada se ne zna koji će aspekt Bannerove ličnosti dominirati u momentu kada se on pretvori u Hulka. Postoji nekoliko zapaženih verzija:

1) Sivi Hulk ili Mr. Fixit, karakterističan po sivoj boji, omanjem rastu, slabijoj snazi, ali zadržava Bannerovu inteligenciju.
2) Klasični zeleni Hulk, zvijer bez inteligencije, sirova snaga.
3) The Professor Hulk, zeleni Hulk sa svom snagom, ali sa Bannerovom inteligencijom.
4) Devil Hulk, potlačeni aspekt Bannerove psihe, koji želi da uništi svijet zbog poniženja i maltretiranja koja je trpio.

Hulk Vs Abomination

Kada govorimo o sporednim likovima, bitno je istaknuti Ricka Jonesa, momka koji je uzrok nastanku Hulka i kojeg Banner spašava tog kobnog dana. Tu su bitni i Betty Ross, Bannerova žena i kći Thadeussa "Thunderbolt" Rossa, generala američke vojske, jednog od Hulkovih najljućih protivnika. Od negativaca vrijedi izdvojiti The Leadera i Abominationa. Oba pripadaju uobičajenim gamma bićima, koji su česti Hulkovi protivnici, s tim da je The Leaderu gamma radijacija uvećala inteligenciju, dok je Abomination sličan Hulku, samo daleko monstruozniji.

Ostarjeli Hulk, posljednji čovjek na zemlji, se prisjeća Ricka, Betty i njenog oca

Hulk SMASH!
Karakteristični usklik nije odjeknuo samo u stripu, već i u drugim medijima. U 70-im godinama prošloga stoljeća, hrvač Lou Ferrigno je glumio Hulka, a glumac Bill Bixby Bannera u televizijskoj seriji The Incredible Hulk. Do danas Lou Ferrigno ostaje jedini glumac koji je glumio Hulka, u svim drugim inkarnacijama je bio urađen putem televizijskih efekata.

Hulk je i stari znanac redakcije RadioSarajeva

Postoji nebrojeno mnogo crtića i video-igara, u kojima se Hulk pojavljuje, ali ovdje je vrijedno istaknuti dva Hulk filma. Prvog Hulka iz 2003. godine je režirao Ang Lee i bio je mnogo usredotočeniji na psihološki aspekt Hulkove ličnosti, dok je nova verzija The Incredible Hulk iz 2008. godine bila više u štihu akcijskog filma. Nažalost, nijedan nije bio bez svojih mana, pa su male šanse da ćemo Hulka ponovno vidjeti na velikom platnu prije 2012. godine i Avengersa.
http://www.youtube.com/watch?v=K8SyqH3fjfA


http://www.youtube.com/watch?v=E7a5LcTckfg


http://www.youtube.com/watch?v=oSM7MSYiDAk


Arhiva

Zdenko Voloder, gostujući autor
radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije