U Sarajevo došla Katarina Witt, najslavnija klizačica svih vremena

V.A.Z.
U Sarajevo došla Katarina Witt, najslavnija klizačica svih vremena
/ Nastup Katarine Witt na sarajevskoj Olimpijadi
Cijeli svijet pamti njenu zlatnu medalju na 14. Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu.

Katarina Witt bila je i ostala simbol ženskog umjetničkog klizanja.

I godinama nakon što je prestala da se aktivno bavi umjetničkim klizanjem, ona s mnogo entuzijazma promovira olimpijske vrijednosti i značaj sporta za cjelokupnu populaciju.

Katarina Witt posebno je angažirana kroz podršku sportskih projekata za djecu s invaliditetom, čemu je u cjelini posvećena fondacija koja nosi njeno ime.

S tim ciljem, gospođa Witt boravi u Sarajevu, gdje u organizaciji Njemačke ambasade sudjeluje na predstavljanju kampanje: „2017. – sport osoba s invaliditetom u fokusu“.

Počasna gošća Katarina Witt bit će jedna od govornica na ovom događaju u Olimpijskom muzeju u Sarajevu. O značaju inkluzije kao i podrške sportu osoba s invaliditetom govorit će njemačka ambasadorica Christiane Hohmann, a prisutnima će se obratiti i generalni sekretar Olimpijskog komiteta BiH Said Fazlagić, te izvršna direktorica Specijalne olimpijade BiH Kada Delić-Selimović.

Njemačka ambasada želi doprinijeti poboljšanju položaja osoba s invaliditetom u Bosni i Hercegovini. Podrška sportu osoba s invaliditetom tu je od velikog značaja. Ambasada je u proteklom periodu podržala veliki broj projekata u oblasti sporta za osobe s invaliditetom, kao na primjer nabavku fitnes uređaja za različite ustanove, projekt terapijskog jahanja, nabavku sportske opreme za šahovski klub i projekt škole fudbala. Pozitivna iskustva iz ovih projekata bila su poticaj za Ambasadu da fokus podrške sportu u 2017. godini bude u potpunosti usmjeren ka projektima iz oblasti sporta osoba s invaliditetom. Ministarstvo za vanjske poslove Njemačke osigurati će sredstva za podršku ovim projektima.

Kažimo i to da ovo nije prvi dolazak Katarine Witt nakon Olimpijade 1984. Ona je posjetila glavni grad BIH i prilikom obilježavanje 20-godišnjice Olimpijade u Zetri.  

Katarina Witt je njemačka klizačica, dvostruka osvajačica zlatne medalje na Zimskim olimpijskim igrama, koje je osvojila pod zastavom Istočne Njemačke. Dominirala je ženskim umjetničkim klizanjem 1980-ih godina, kada je osim dva olimpijska naslova četiri puta bila svjetska, te šest puta europska prvakinja. Ti je rezultati svrstavaju u najuspješnije klizačice na ledu svih vremena. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije