Ski-skokovi se vraćaju na Igman

Radiosarajevo.ba
Ski-skokovi se vraćaju na Igman
/ Bise, Ejubović i Merdanović
Nermin Bise i Selver Merdanović, zaljubljenici u ski-skokove, realizirali su ono što su najavili početkom ove godine – ovaj sport konačno se vraća na olimpijsku ljepoticu, planinu Igman.

Jučer su na sastanku s načelnikom Općine Hadžići Hamdom Ejubovićem ozvaničili prvi korak u projektu izgradnje K-25 skakaonice na Malom polju na Igmanu.

„Ta skakaonica s plastičnom podlogom bit će urađena i djeca će moći na njoj trenirati tokom cijele godine. Načelnik je na skokovima održanim u martu prošle godine na Igmanu rekao da ima u budžetu novac namijenjen za tu svrhu i taj novac stoji i dalje za upotrebu“, otkrio je Bise.

Veliku podršku i pomoć, kazao je, dao im je direktor EYOF-a Samir Avdić, nekadašnji fantastični košarkaš i kapiten košarkaške reprezentacije BiH koji ih je povezao s načelnikom Općine Hadžići.

„Na maloj skakaonici se, međutim, nećemo zaustaviti. Idemo cijelu priču dizati na veći nivo, do same države koja treba stati iza ovog projekta. Slijedeća instanca prema kojoj ćemo krenuti s pismom namjere je Ministarstvo za sport Kantona Sarajevo, odnosno kantonalni premijer Elmedin Dino Konaković, kao i JKP ZOI 84.

Skijaški savez BiH potpuno stoji iza ovog projekta i stavlja se u svom kapacitetu na raspolaganje, potvrdila nam je to Jelena Dojčinović, glavna tajnica Saveza. Posljednja instanca do koje će pismo namjere čiji sam autor doći jeste državni nivo i Olimpijski komitet BiH pod čijim okriljem ćemo imati ponovo skakaonice na Igmanu, a možda čak i našu skakaonicu na Vlašiću“, dodao je Bise, uz rečenicu: „Duh olimpizma moramo vratiti u našu prijestolnicu, u naš glavni grad, u naše Sarajevo.“

Napomenuo je da Janez Gorišek (85) i njegov sin Sebastijan, uz njihove prijatelje s letaonice na Planici čekaju signal i „evo mi im ga šaljemo“.

Oni su spremni ustuputi nam projektnu dokumentaciju igmanskih skakaonica i ući u projekt izgradnje malih skakaonica i obnove postojećih. Na Malom polju imamo namjeru izgraditi kompleks za nordijsko skijanje sa skakaonicama kao kod Slovenaca na Planici ili na stazama za kros-kantri i biatlon na Pokljuki“, zaključio je Bise.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije