Najveće skijaške legende večeras u središtu Zagreba

Anadolija
Najveće skijaške legende večeras u središtu Zagreba
Bakačeva ulica koja vodi strminom od Zagrebačke katedrale do Manduševca pretvorena je u skijašku stazu na kojoj će večeras nastupiti najveće legende skijanja kako bi se obilježilo 50 godina od prve utrke u FIS Svjetskom kupu u alpskom skijanju.

Riječ je o utrci ukupnih pobjednika Svjetskog kupa koja počinje u 19.45 sati, a na kojoj će sudjelovati 18 ukupnih pobjednica i pobjednika Svjetskog skijaškog kupa predvođeni s prva dva skijaša koja su ponijela taj naslov, legendarnim Francuzom Jeanom-Claudeom Killyjem i Austrijancem Karlom Schranzom.

Osim Killyja i Schranza u utrci sudjeluju i Janica i Ivica Kostelić, Annemarie Moser-Pröll, Pernilla Wiberg, Marc Girardelli, Alberto Tomba, Marcel Hirscher, Petra Kronberger, Tamara McKinney, Tina Maze, Andreas Wenzel, Michele Jacot Herry, Lise-Marie Morerod, Michaela Dorfmeister, Renate Götschl i Nicole Hosp.

Utrka počinje s povijesnim, a završava s novim vratima, a svaki takmičar vozit će u skijaškom kombinezonu iz svog razdoblja.

Duljina staze u Bakačevoj ulici je 165 metara, a za njenu izgradnju osigurano je 900 kubnih metara snijega kako bi debljina snježnog pokrivača bila 50 cm ravnomjerno duž cijele staze. Širina staze je od 8 metara na startu do 10,5 metara u cilju. Snijeg je tijekom pretprošle noći dovožen kamionima sa zagrebačkog Cmroka i pod nadzorom stručnih osoba iz FIS-a ugrađen u propisnu skijašku stazu.

Izrada ove staze u Zagrebačkom centru, u kojem proteklih dana nije bilo snijega za skijanje, izazvala je kontroverze među građanima i u domaćim medijima.

Dok je dio građana oduševljen ovom idejom i smatra da je riječ o originalnoj ideji koja će kvalitetno promovirati Zagreb, drugi tvrde kako se radi o nepotrebnom trošenju novca poreznih obveznika.

Osim ukupnih pobjednika Svjetskog kupa, proslavu „Zagreb slavi 50 godina FIS Svjetskog kupa“ uveličat će i stari prijatelji utrka Audi FIS Svjetskog skijaškog kupa „Snow Queen Trophy“, skijaši i skijašice s iznimnim karijerama, Jure Košir, Matjaž Vrhovnik, Hans Enn, Bojan Križaj idr.

Revijalnoj utrci prethodit će na ovoj stazi izvlačenje startnih brojeva za mušku utrku kada će se s početkom u 18.15 sati 15 najboljih slalomaša svijeta spustiti Bakačevom ulicom do glavnog zagrebačkog trga na skijama po svoje startne brojeve za sutrašnju utrku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije