Mali hokejaši iz cijele regije stižu u Sarajevo: Happy Hockey Days

Radiosarajevo.ba
Mali hokejaši iz cijele regije stižu u Sarajevo: Happy Hockey Days
Radiosarajevo.ba / Press konferencija za Happy Hockey Days 2017
I ovog februara, već sedmi put zaredom, u glavnom gradu BIH održat će se dječiji turnir u hokeju na ledu Happy Hockey Days.

Oko 250 mališana iz 11 klubova i 25 selekcija uzrasta U8, U10 te U13, svoje će snage odmjeriti u subotu i nedjelju, 11. i 12. februara.

Happy Hockey Days tradicionalno organizira hokejaški klub Vukovi, čije najmlađe ekipe ove sezone ostvaruju uspjehe. Pod pokroviteljstvom Hokejaškog saveza BiH, ovaj će turnir biti jedan od događaja uvrštenih u pripremu za predstojeći EYOF 2019.

„Čast nam je da po sedmi put organiziramo ovaj sada već tradicionalni turnir. Ove godine ga organiziramo pod pokroviteljstvom EYOF-a kao dio testnog takmičenja Road to EYOF. To nas motivira da se što bolje pripremimo za Zimske olimpijske igre mladih EYOF 2019, najznačajniji sportski projekt u BiH nakon ZOI 1984. Mali hokejaši će se takmičiti u kategorijama U8 U10 i U13.  Uz sve to imat ćemo i dvije seniorske utakmice, što će predstavljati pravi ledeni spektakl na Zetri. Uz želju da napravimo što bolju atmosferu pozivamo sve zainteresirane da dođu, i podrže naše ledene Zmajice i Zmajiće“, izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare Adnan Mrkva, direktor turnira Happy Hockey Days.

Svečano otvaranje turnira održat će se u subotu u 11.00 na ledenoj plohi Zetre, a borbe će se odigravati cijeli dan. Događaj će biti otvoren za publiku. 

Turnir Happy Hockey Days nastao je prije sedam godina u cilju popularizacije hokejaškog sporta, a izrastao u mjesto susreta djece, trenera i roditelja čitavog regiona. Osim sportskog, nosi i nemjerljiv društveni značaj jer doprinosi upoznavanju i povezivanju djece, njihovih roditelja i sportskih klubova.

Hokej, kao najbrža timska igra na svijetu, nekada je bio veoma popularan u BiH, ali je skoro zaboravljen zbog nepostojanja uvjeta za ozbiljnije bavljenje ovim sportom, s obzirom na to da klubovi mogu koristiti ledenu dvoranu svega dva mjeseca u toku godine.

Unatoč tome, hokejaški klubovi iz Sarajeva iz sezone u sezonu upisuju veliki broj djece i čine sve kako bi oni ostali privrženi ovom sportu. Razvoj hokejaškog sporta od velike je važnosti i za predstojeći EYOF 2019, koji će biti prilika da se mladi hokejaški naraštaj naše zemlje predstavi svijetu. 

Na konferenciji za novinare predsjednik HK Vukovi Denis Silajdžić predstavio je novu otvorenu ledenu plohu sa šatorom, koju je kupio ovaj klub. Očekuje se potpisivenje ugovora sa KJKP ZOI 84, kako bi se ovaj objekt postavio unutar na prostoru pored dvorane Zetra. Na taj način, omogućit će se organizacija utakmica i turnira za mlađe uzraste kao i održavanje trenažnog procesa za sve hokejaše, uključujući i seniorsku reprezentaciju. 

Ovom prilikom Hokejaški savez BiH je najavio i predstojeći drugi dio testnog takmičenja za EYOF 2019 – Rookie Cup, koji će se u sarajevskoj Zetri održati od 23. do 27. februara, a okupit će hokejaše starosti do 14 godina iz Austrije, Mađarske, Hrvatske i naše zemlje. Obaveza je Hokejaškog saveza BiH da nakon ova dva međunarodna sportska događaja dostavi izvještaj o tehničkoj osposobljenosti dvorane Zetra za EYOF 2019.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije