Fahro Ćatović ušao u historiju: BiH dobila prvog paraolimpijca u superveleslalomu

Radiosarajevo.ba
Fahro Ćatović ušao u historiju: BiH dobila prvog paraolimpijca u superveleslalomu
Sportaši iz Bosne i Hercegovine zaista briljiraju na početku ove godine, posebno oni mladi čije karijere tek počinju. Ipak, da ne bismo zaboravili ni one nešto starije sportiste pobrinuo se Fahro Ćatović.

Ovaj uporni bh. paraolimpijac ovih dana nalazi se u Austriji, gdje će u narednim danima predstavljati na šu državu na IPCAS utrci u Abtenau. Ovim činom ući će u historiju jer će, kako sam tvrdi, postati prvi takmičar iz BiH koji se takmičio u veoma zahtjevnoj disciplini super-G.

Inače, Ćatović će nastupati još u dvije discipline, te će se tako okušati i u veleslalomu i slalomu.

"Svaka disciplina sa sobom novi posebne izazove. Super-G se vozi na skijama od 205 cm i dostiže se brzina preko 100 km na sat. Do sada je prijavljeno više od 100 takmičara iz 16 zemalja. Iz našeg regiona jedina je prijavljena naša ekipa. Zanimljivo je i bodovanje ovog takmičenja. Naime, svaki paraolimpijac treba imati što manje bodova na rang listi i svako od nas počinje sa 1000 bodova. Ja trenutno imam 860, poslije samo jedne trke", kaže Fahro Ćatović. 

Da bi bh. paraolimpijac nastupao na Europa kupu i svjetskom prvenstvu, treba imati 360, odnosno 240 bodova.

"To je idući cilj, kao i kvalifikacija za paraolimpijske igre u Južnoj Koreji u 2018. godini. Vremena je malo, dosta truda i rada je do sada uloženo, a jos više će trebati uložiti. Nadamo se da ćemo imati podršku Paraolimpijskog komiteta BiH, kao i do sada. Posebno im zahvaljujemo na dosadašnjoj svesrdnoj pomoći koja je omogućila učešće na ovom međunarodnom takmičenju", naglasio je Ćatović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije