Nestvarni rekord: Znate li zašto je 1. juni ušao u historiju tenisa

Radiosarajevo.ba
Nestvarni rekord: Znate li zašto je 1. juni ušao u historiju tenisa
/ Foto: Eurosport
Wimbledon važi za tenisku Mekku, najcjenjeniji svjetski turnir na kojem su oboreni mnogi rekordi.

Jedan od tih rekorda zabilježen je na današnji dan prije 32 godina. Kada su se 1. juna 1985. godine u 1. kolu igre muških parova na All England Championshipsu susreli Šveđanin Jan Gunnarson i Danac Michael Mortensen protiv Johna Frawleya iz Australije i Victora Peccija iz Paragvaja malo ko je mogao očekivati da će meč ući u knjigu teniskih rekorda.

Gunnarson/Mortensen dobili su prva dva sata, da bi Frawley/Pecci bili bolji u trećem setu i smanjili na 2:1.

Uslijedio je četvrti set u kojem su dublovi bili ravnopravni. Nakon 6:6 u gemovima krenulo se u tiebreak... I to kakav! Beskrajan!

Nevjerovatni tiebreak okončan je nakon 50 poena! Gunnarson/Mortensen pobijedili su 26:24, osvojili tiebreak, gem, set i meč. Dotadašnji tiebreak rekord iznosio je 38 poena.

Meč dublova s Wimbledona još uvijek se računa kao najduži tiebreak u teniskoj historiji makar su prije četiri godine Monegašani Benjamin Balleret i Guillaume Couillard na jednom Futuresu na Floridi odigrali 70 poena. Balleret je dobio tiebreak 36:34, međutim njihov meč nije ušao u teniske knjige rekorda jer nije bilo linijskih i sudije na stolici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije