Historija i besmrtnost: Novak kompletirao Grand Slamove

N. K.
Historija i besmrtnost: Novak kompletirao Grand Slamove
Najbolji teniser svijeta, Novak Đoković, uspio je kompletirati sva četiri Grand Slama.

Ovom pobjedom Novak Đoković postao je tek treći čovjek u historiji tenisa, a prvi od 1969. godine koji je osvojio četiri najveća turnira u nizu.

Sa druge strane, Andy Murray u svom desetom Gren slem finalu nije uspio osvoji treći trofej poslije slavlja na US openu i Wimbledonu.

Ovo je bio 34. međusobni duel dvojice najboljih tenisera svijeta, a Đoković sada vodi u pobjedama sa 24-10.

Novak Đoković - Andy Murray 3:6, 6:1, 6:2, 6:4

Na samom startu prvog seta je sve djelovalo idealno po srpskog tenisera. Napravio je prvi brejk bez greške, da bi potom uzvratio Murray i napravio veliki niz od čak četiri gema za ubjedljivo vodstvo koje je potom pretočeno u pobjedu u prvom setu.

Uzvratio je Đoković koji je zube pokazao pobijedivšši u drugom setu s čak 6:1.

Uslijedila su uzbuđenja u trećem setu. Dva Đokovićeva brejka za 4:1 bila su uvod u veliku borbu. Murray je imao čak četiri brejk šanse u šestom gemu, a sva četiri puta Đoković ga je nadmudrio i nadigrao. Tada je napravio odlučujući korak ka historijskom uspjehu.

Odmah na startu četvrtog seta Đoković je napravio brejk. Potom je izdržao rane nalete rivala, uspijevao da servis-gemove dobije i sa nulom, da bi uz osmijeh napravio brejk za 5:2. Potom je na trenutak klonuo. Murray je burno proslavio brejk, pa onda i prvi naredni poen. U napetim trenucima, kada je sve bilo na talonu, kada je propustio dvije uvodne meč-lopte, Đoković je ipak ostao smiren. Takav je odservirao veliki trijumf.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije