Žrijeb kvalifikacija za SP 2019: BiH u jedinoj grupi s tri reprezentacije

Anadolija
Žrijeb kvalifikacija za SP 2019: BiH u jedinoj grupi s tri reprezentacije
U sjedištu Europske rukometne federacije (EHF) u Beču danas je održan žrijeb grupa kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje će se 2019. godine održati u Njemačkoj i Danskoj.

Rukometna reprezentacije BiH, voljom žrijeba, svrstana je u grupu 6, zajedno sa selekcijama Švicarske i Estonije.

Evropske kvalifikacije za SP igraju se u dvije faze. Nakon takmičenja po grupama, slijedi baraž u kojem se reprezentacijama iz kvalifikacija priključuje 12 učesnika Europskog prvenstva, koje će se početkom 2018. godine održati u Hrvatskoj.

Najbolje plasirana selekcija sa EURO 2018 izborit će direktan plasman, koji su već kao domaćini osigurali Danska i Njemačka. Plasman na SP 2019. godine iz Europe već je obezbijedila i Francuska, kao aktuelni svjetski šampion.

S obzirom da su Danci, Nijemci i Francuzi među učesnici EP u Hrvatskoj, plasman na SP će osigurati neka od preostalih 13 selekcija učesnica. Devet, od ukupno 13 evropskih mjesta, popuniće pobjednici dvomeča u baražu.

Utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo igrat će se od kraja oktobra ove do 14. januara naredne godine. Prve utakmice baraža zakazane su za period između 8. i 10. juna, revanši će se igrati od 12. do 14. juna 2018. godine.

 

Grupa 1: Rusija, Finska, Slovačka, Luksemburg.

Grupa 2: Litvanija, Latvija, Izrael, Gruzija.

Grupa 3: Rumunija, Ukrajina, Italija, Farska Ostrva.

Grupa 4: Portugal, Poljska, Kipar, Kosovo.

Grupa 5: Holandija, Belgija, Grčka, Turska.

Grupa 6: BiH, Švicarska, Estonija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije