Halid Demirović: Domaćin je veliki favorit za odbranu naslova

Anadolija
Halid Demirović: Domaćin je veliki favorit za odbranu naslova
Halid Demirović, nekadašnji selektor rukometaša Švicarske i BiH smatra da Francuska ima dosta igrača koji su na zalasku karijere i koji će pred domaćim navijačima željeti da se od reprezentacije oproste svjetskim zlatom.

Stoga ih smatra velikim favoritima za odbranu titule svjetskih šampiona.

Svjetsko prvenstvo za rukometaše, na kojem će igrati 24 reprezentacije, održat će se od 11. do 29. januara u sedam francuskih gradova.

“Mislim da je Francuska veliki favorit turnira. Domaćini su i imaju dosta igrača koji su na zalasku reprezentativne karijere. Vjerovatno će pred svojim navijačima željeti da se oproste titulom svjetskog prvaka. To je velika motivacija i po tome su favoriti. Činjenica da Claude Onesta nije više selektor ne bi trebala za njih predstavljati veliki problem. Istina, bit će pod velikim pritiskom, ali Francuzi imaju jako iskusne igrače koji se s time znaju nositi“, istaknuo je Demirović.

Tokom svoje bogate trenerske karijere Demirović je imao priliku osjetiti šta znači voditi reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu. Bilo je to 1995. godine, kada je kao dio selektorskog tandema sa Švicarskom na Islandu osvojio sedmo mjesto i plasirao se na Olimpijske igre. Osim Francuske u uži krug favorita Demirović, prije svih svrstava, Dansku.

“U igri za najviši plasman su još Skandinavci. Prije svih tu mislim na Dansku, koja je nekako uvijek u top tri reprezentacije na velikim takmičenjima. To je ekipa s tradicijom i koja zna na važnim takmičenjima igrati dobro. Od ostalih, spomenuo bih još Španiju. Mada je kod njih u toku smjena generacija. Imaju dosta novu ekipu i novog selektora, pa ćemo vidjeti kako će to izgledati. No, oni su reprezentacija na koju se uvijek može ozbiljno računati“, priča Demirović.

Na posljednjem Evropskom prvenstvu rukometnu javnost iznenadila je Njemačka, koja nije spadala u red užih favorita za pobjedničko postolje, ali se na kraju domogla evropskog trona.

“Njemačka kao šampion Evrope stiže s ekipom koja je iznenadila, mlada je i još uvijek željna dokazivanja, ali možda im problem bude predstavljala činjenica da je selektor Dagur Sigurdsson najavi odlazak poslije Svjetskog prvenstva. Možda ih to može malo poremetiti. No, igra se u Francuskoj i očekuje se veliki broj njihovih navijača, jer im je to dosta blizu. Sigurno će imati veliku podršku i stoga se može reći da su i oni jedni od favoriti. Uostalom kod njih se igra najkvalitetniji ligaški rukomet, a reprezentacija im je evropski šampion. Dakle, navikli su da igraju na najvišem nivou i pod velikim pritiskom“, kaže Demirović.

Iskusni stručnjak od reprezentacija iz regiona najviše očekuje od Slovenije, a naglašava kako će zbog Veselina Vujovića navijati upravo za ovu reprezentaciju.

“Slovenija bi s Vujovićem mogla napraviti iznenađenje. Imaju odličnu ekipu i trenera koji je veliki motivator. Dobro ih je uklopio i napravio jako dobru reprezentaciju. Lično bih volio zbog Vujovića, jer ga smatram odličnim trenerom, a i poznajem ga jako mi je simpatičan kao čovjek, da odu jako daleko. Definitivno mogu sa svima igrati. Od kada je Vujović došao napravio je novu atmosferu i postigli su neke odlične, a i pomalo neočekivane rezultate. Možda Slovenija bude čak i najbolje plasirana selekcija iz našeg regiona“, smatra Demirović.

Preostale dvije reprezentacije koje će u Francuskoj predstavljati region su Hrvatska i Makedonija. Prema Demirovićem mišljenju, to su timovi od koji se mogu očekivati potpuno različiti rezultati.

“Hrvatska ima dobru ekipu, ali iz nekog razloga stalno imaju problem s tim da ogroman potencijal koji posjeduju ne mogu pretvoriti u kvalitet. Sjetimo se Evropskog prvenstva u Poljskoj i pobjede od devet razlike nad domaćinom. Onda nakon toga dođe do nekog neshvatljivog pada. Imaju oscilacije, nisu postojani. Malo me to buni kod njih, ali imaju potencijal i sjajne igrače. Može se očekivati dosta od njih, ako im se poklope neke stvari, mogu veoma daleko otići“, kaže Demirović.

Ističe da mu je “Makedonija jako simpatična reprezentacija koja je dugo na velikim takmičenjima, ali im igračke mogućnosti nisu tako velike".

"Nemaju širinu, sve se svodi na jednog igrača Kirila Lazarova, ali i on je sve stariji i zasićen je od mnogo igranja. Mene čudi kako uopće izdržava da igra na tako visokom nivou. Mislim da su Lini Červaru svezane ruke, jer nema potencijala u ekipi. Na velikim takmičenjima imati 16 igrača koji su na istom nivou, da ih možeš rotirati. Možda mogu iznenaditi nekoga od favorita, ali to će ih onda koštati mnogo snage i teško će to ponoviti“, navodi Demirović.

Svjetsko prvenstvo za rukometaše će tradicionalno otvoriti domaćin, a rival će mu 11. januara u Parizu s početkom u 20.45 sati biti Brazil. Grupna faza završava se 20. januara, nakon čega počinje nokaut faza takmičenja u kojoj će igrati po četiri najbolje selekcije iz svake od četiri grupe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije