Zbogom, najljepša snježna kraljice: Tina Maze okončala karijeru

Fena
Zbogom, najljepša snježna kraljice: Tina Maze okončala karijeru
/ Anadolija
Tina Maze je s prijevremenim završetkom prve vožnje na veleslalomu na Zlatnoj lisici u Mariboru okončala takmičarsku karijeru.

Na utrci Svjetskog kupa Tina Maze se zaustavila pred ulazom u završnu strminu i skočila u naručje životnom partneru Italijanu Andreu Massiju. Potom se zaputila prema cilju i zaustavila prije ciljne linije, skinula skije i ušetala u cilj, prenosi STA.

Maze, koja je nastupila sa startnim brojem 34, dan uoči utrke nije znala na koji način da okonča karijeru. Na kraju je izabrala da odustane u prvoj vožnji i da u njenoj statistici bude upisano da nije završila utrku (DNF).

Među najveće uspjehe 33-godišnje Maze ubrajaju se zlatne medalje u veleslalomu i spustu na Olimpijadi u Sočiju te srebrene u veleslalomu i superveleslalomu u Vancouveru, kao i četiri zlatne i pet srebrenih medalja sa svjetskih prvenstava.

U Svjetskom kupu nastupa od sezone 2001-2002 a upisala je 24 pobjede. Veliki kristalni globus za ukupnu pobjednicu Svjetskog kupa osvojila je u sezoni 2012-2013 kada je bila najbolja i u veleslalomu, superveleslalomu i superkombinaciji.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije