Srebrni olimpijac zatražio azil: Ako se vratim kući, ubit će me

Radiosarajevo.ba
Srebrni olimpijac zatražio azil: Ako se vratim kući, ubit će me
EPA / Feyisa Lilesa
Kada je, osvojivši drugo mjesto u olimpijskom maratonu, Etiopljanin Feyisa Lilesa (26) rukama iznad glave napravio križ, mnogi nisu znali da on na taj način protestuje.

Usprkos obećanjima etiopskih vlasti kako mu se ništa neće dogoditi, srebrni olimpijac Feyisa Lilesa je odustao je od povratka u domovinu nakon olimpijskih igara u Rio de Janeiru.

Zatražit će politički azil, najvjerovatnije u SAD, pišu svjetski mediji. 

Smatra da bi ga vlast Etiopije, po povratku, ili strpala u zatvor ili ubila. Strahuje za svoj život nakon što je prosvjedovao protiv etiopskih vlasti koje su u posljednjih devet mjeseci ubile više od hiljadu pripadnika naroda Oromo.

Njegov narod, povijesno marginaliziran od etiopske vlade, prosvjeduje protiv države i premijera koji žele proširiti glavni grad Adis Abebu na njihovu zemlju. Nakon što su se pobunili krenula je serija ubistava, pritvaranja i mučenja u zatvorima, a znak koji je Feyisa napravio prilikom prolaska kroz cilj je simbol borbe ovih ljudi.

Etiopske vlasti su poručile kako je nedopustivo izraziti svoje političko mišljenje na Olimpijskim igrama, ali i da će Lilesi prirediti svečani doček kao i ostalim članovima olimpijske delegacije, pišu Sportske novosti

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije