Mlada atletičarka iz Sarajeva Selma Zrnić ponosna vlasnica 100 medalja

Jasmina Ćebo
Mlada atletičarka iz Sarajeva Selma Zrnić ponosna vlasnica 100 medalja
Sport ju je učinio odgovornom, discipliniranom i osjetljivom na nepravdu. Selma Zrnić je mlada Sarajka koja je završila master studij na Fakultetu političkih nauka i koja osvaja brojne medalje na domaćim i međunarodnim takmičenjima u atletici.

Rođena je 1991. godine i kaže da je uvijek voljela sport i umjetnost, a sebe često zamišljala na pobjedničkim postoljima. U osnovnoj školi bavila se košarkom, plivanjem, plesom, karateom, kick-boxom, sve dok je tadašnja razrednica Nermina Borić nije prijavila na školsko takmičenje u atletici.

"Osvajanjem drugog mjesta na 600 metara na školskom takmičenju i pozivom trenera da počnem aktivno trenirati Atletskom klubu Sarajevo počinje moja karijera i ljubavi prema Kraljici sportova", kazala je Selma za Radiosarajevo.ba.

Odrekla se mnogih stvari kako bi ostvarila dobre rezultate.

"Bilo je naporno uskladiti obaveze prema fakultetu i reprezentaciji. Kada bih mogla vratiti vrijeme ništa ne bih mijenjala. Nije mi žao stvari kojih sam se odrekla, jer sam ostvarila značajne rezultate sa svojim nekadašnjim trenerom Seadom Kondom", prisjeća se mlada Sarajka.

Četverostruka je državna prvakinja na 800 metara i dvostruka na 400 metara, osvojila je treće mjesto na 800 metara na ekipnom Europskom prvenstvu na Islandu, treće mjesto na Kupu Europe u Španiji u štafeti  4x400 m.

"Postavila sam mladi seniorski rekord na 800 metara 2012. godine na državnom prvenstvu u Banjoj Luci, zauzela 21. mjesto na Svjetskom prvenstvu u ekstremnom trčanju i ostvarila najbolji plasman u reprezentaciji BiH", ispričala je Selma.

Na mnogim međunarodnim mitinzima u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori osvajala je prva mjesta, prikupila 100-tinjak medalja.

Krajem 2012. godine bila je primorana napraviti pauzu zbog povrede. Tri godine  mirovanja spriječile su je da ispun normu za Olimpijske igre 2016. u Rio de Janeiru

No, uprkos povredi i dugoj pauzi nije odustajala zahvaljujući podršci porodice, ali i sadašnjeg trenera Alije Kajana koji je motivirao i pomogao da se vrati na stazu. Trud se isplatio jer je na posljednjem prvenstvu BiH za seniorke osvojila je titulu državne prvakinje na 800 metara.

"Osvojila sam titulu državne prvakinje na 800 metara i kvalificirala se za nastup na Europskom klupskom prvenstvu na Malti gdje sam zauzela drugo mjesto u istoj disciplini. Nakon ovog takmičenja nastupila sam i na Balkanskom prvenstvu u Novom Pazaru gdje sam zauzela 7. mjesto", kazala je Selma Zrnić.

Želja joj je da ispuni normu za Olimpijske igre i Svjetsko prvenstvo te da trči u najjačoj svjetskoj konkurenciji ali svjesna je da je "atletika kraljica sportova pa se dokazati mnogo teže nego u drugim sportovima".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije