Prije 36 godina: Svadba je trebala biti u Olimpijskom selu u Moskvi

Radiosarajevo.ba
Prije 36 godina: Svadba je trebala biti u Olimpijskom selu u Moskvi
/ Svetlana Kitić i Blaž Slišković (Foto: Tempo)
Sportisti polako pune Olimpijsko selo u Rio de Janeiru, gradu u kojem 5. augusta počinju Olimpijske igre. Olimpijska sela bila su kroz historiju sportske oaze, ali i mjesta u kojima su nastale mnoge sportske ljubavi i brakovi.

Prije 36 godina jugoslovenski mediji najavili su da će u Olimpijskom selu u Moskvi, tokom Olimpijskih igara 1980, biti sklopljen brak između poznatih sportista bivše države – fudbalera Blaža Sliškovića i rukometašice Svetlane Kitić.

Nekoliko mjeseci ranije planula je ljubav između Bake i Cece pa su fudbaler mostarskog Veleža i rukometašica beogradskog Radničkog punili stubce štampe.

Osim što su bili glavni igrači svojih klubova, Slišković i Kitićeva nosili su reprezentativne selekcije – fudbalsku i žensku rukometnu – koje su s velikim ambicijama otputovale na Olimpijadu u tadašnji SSSR.

Planove o spektakularnom vjenčanju u Olimpijskom selu pokvarila je činjenica da je fudbalski turnir bio raštrkan po teritoriji cijelog bivšeg SSSR-a pa je jugoslovenska reprezentacija prve četiri utakmice igrala u Minsku (Bjelorusija), 700 km daleko od Moskve.

Nakon što su se izjalovili planovi o "olimpijskoj svadbi", Mostarac i Tuzlanka s različitim uspjesima okončali su Olimpijske igre.

Slišković je bio jedno od najvećih razočarenja u fudbalskoj reprezentaciji Jugoslavije koja je u prilično slaboj konkurenciji (zbog bojkota zapadnih zemalja) osvojila tek četvrto mjesto i ostala bez medalje.

S druge strane, Svetlana Kitić s kolegicama iz rukometne reprezentacije pomalo neočekivano stigla je do srebrene medalje.

Pred matičara su stali nakon Olimpijskih igara, a dugo očekivani i najavljivani brak završen je razvodom nakon samo četiri mjeseca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije