OSBiH domaćin Generalne skupštine BVA: Unaprijediti takmičenja

Anadolija
OSBiH domaćin Generalne skupštine BVA: Unaprijediti takmičenja
Odbojkaški savez Bosne i Hercegovine (OSBiH) u subotu će biti domaćin Generalne skupštine Balkanske odbojkaške asocijacije (BVA), koja će se održati u Sarajevu.

Ovom balkanskom organizacijom trenutno predsjedava Milutin Popović, koji je ujedno i predsjednik bh. kuće odbojke. Prema njegovim riječima, suština zasjedanja je da se razmotre odluke iz protekle godine, te unaprijede takmičenja pod ingerencijom BVA, javlja Anadolu Agency (AA).

Na dnevnom redu Skupštine BVA bit će brojne teme, čija je svrha što bolja saradnja saveza i razvoj odbojke na Balkanu, te izbor članova Izvršnog odbora, komisija i radnih grupa. Bit će i izabran novi predsjednik, koji će naslijediti Popovića, a čiji će mandat biti godina dana, kao i njegovom prethodniku.

“U subotu smo domaćini 18. generalne skupštine BVA, kojoj će prisustvovati predstavnici deset nacionalnih federacija. Suština zasjedanja je da se razmotre aktivnosti tokom protekle godine i unapređenje takmičenja BVA. Novo je što ćemo obnoviti usvajanje takmičarskih pravila, koja su usvojena prije sedam ili osam godina. Odlučivat će se i o ostalim detaljima za takmičenja u 2017. godini, te njihovim domaćinima. Na dnevnom redu biće finansijski izvještaj i druga tekuća pitanja BVA“, kaže Popović, te je dodao da je BVA organizacija koja funkcionira na principima potpunog razumijevanja i kompromisa i da je primjer mnogim drugim regionalnim asocijacijama u unutar koje jače nacionalne federacije pomažu slabije.

Predsjednik OSBiH osvrnuo se i na aktivnosti reprezentativnih selekcija u 2016. godini, koje je ocijenio da su u skladu sa stanjem u bh. sportu. Posebno je izdvojio žensku seniorsku reprezentaciju BiH, koja je po prvi put prošla prvi krug kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Nastupale su i muške selekcije, i to gotovo svih starosnih kategorija, dok su se pojedince bh. selekcije takmičile i u odbojci na pijesku.

Popović je naglasio da je OSBiH uredno registrirana sportska organizacija u skladu sa Zakonom o sportu i da posluje u skladu sa svim propisima i zakonima.

“Ozbiljan problem sporta u BiH su finansije, pa je tako i s nama. Kraj 2013. godine smo završili sa dugom od 290.000 KM iz prethodnog perioda, da bi taj dug, sretan sam što mogu da kažem, na kraju 2016. sveli na svega 6.000 KM uz preko 2.000 KM na žiro računu. Za neke druge sportove možda to nisu velike cifre, a za nas su dramatično velike i učinili smo mnogo napora da taj dug svedemo na normalnu cifru“, kazao je Popović i nastavio:

“Za šest godina iz budžeta BiH za redovne međunarodne aktivnosti saveza dobili smo 64.500 eura, a u istom periodu dobili smo 370.000 eura u opremi u sklopu međunarodne podrške. To nas je održalo i očuvalo.“

Od aktivnosti u 2017. godini Popović je istaknuo da OSBiH čeka nastup ženske seniorske reprezentacije na turniru u Belgiji u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, te nastupi na najmanje četiri turnira selekcija iz mlađih starosnih kategorija. OSBiH će u augustu organizovati Festival odbojke za mlade u Odžaku, a dio aktivnosti za ovaj događaj obaviće zajedno sa kolegama iz OS Hrvatske.

Za kraj vrijedi dodati da je OSBiH zajedno sa OS Hrvatske dobio domaćinstvo Evropskog prvenstva za juniorke 2020. godine. Kako je Popović rekao domaćini dvije grupe bit će vjerovatno Slavonski Brod i Zenica, a završnica turnira će se igrati u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije