Iran zabranio američkim hrvačima dolazak na Svjetski kup

Fena
Iran zabranio američkim hrvačima dolazak na Svjetski kup
Iran je u petak zabranio američkim hrvačima da učestvuju na takmičenju Svjetskog kupa u hrvanju slobodnim stilom.

Reakcija je to na izvršnu naredbu američkog predsjednika Donalda Trumpa kojom se zabranjuju vize za Irance, navodi iranska državna novinska agencija Irna.

Novinska agencija navela je riječi glasnogovornika iranskog ministarstva vanjskih poslova Bahrama Ghasemija da je posebna komisija razmotrila slučaj i "usprotivila se gostovanju američkog tima u hrvanju slobodnim stilom".

Odluka predstavlja prvu akciju koju je poduzeo Iran u reakciji na Trumpovu izvršnu naredbu o zabrani viza za sedam muslimanskih zemalja, među kojima je i Iran.

Teheran je u ovoj sedmici objavio da će poduzeti mjere odmazde. Ghasemi je izjavio da nova američka administracija nije dala Iranu drugog izbora osim da hrvačima zabrani ulazak u zemlju.

Takmičenje u zapadnom iranskom gradu Kermanshahu održat će se 16. i 17. februara.

Američki hrvački savez saopćio je da će poslati tim da se takmiči na Svjetskom kupu u hrvanju slobodnim stilom, jednom od najprestižnijih takmičenja u svijetu hrvanja.

Hrvanje je ekstremno popularan sport u Iranu a američki hrvači slobodnim stilom natječu se u toj zemlji od Takhti kupa u Teheranu 1998. godine nakon skoro 20-godišnjeg odsustva. Otada su Amerikanci 15 puta prisustvovali hrvačkim takmičenjima čiji je domaćin bio Iran. Zauzvrat su Iranci 16 puta posjetili SAD kao gosti Američkog hrvačkog saveza od 1990-ih, prenosi AP.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije