Državni rekorder Amar Šapčanin: Mladi plivač velikih potencijala

Radiosarajevo.ba
Državni rekorder Amar Šapčanin: Mladi plivač velikih potencijala
/ Amar Šapčanin
Šesnaestogodišnji Sarajlija je na plivačkom turniru u Banjoj Luci postigao novi državni rekord na 200 metara prsno.

Amar Šapčanin je, isplivavši ovu razdaljinu za 2,22,95, postao  rekorder u ovoj disciplini za sve starosne kategorije u BIH.

"Iza ovog rezultata stoji pet godina svakodnevnog intenzivnog treninga", kaže u razgovoru za Radiosarajevo.ba, ovaj član plivačkog kluba Sport Time. 

Pitamo ga po čemu je specifinčna disciplina 200 metara prsno. 

"Karakteristična je po tome što trebate imati jako veliku snagu i kondiciju, paziti kako rasporediti snagu tijekom trke, odlučiti da li ići snažno na prvih 100 ili drugih 100 metara.  Sa svojim trenerom Evelinom Avdićem pripremao sam se da način da smo usavršavali određene prolaze, npr. prvih 50 metara za 32 sekunde, pa sljedećih za 35", pojašnjava nam ovaj vrsni mladi plivač. 

S obzirom da je ovaj sport njegova glavna preokupacija, spreman je na poseban režim života.

"Za plivačku karijeru potrebni su najprije treninzi u vodi, treninzi za kondiciju i snagu. Važna je ishrana, a psihički morate biti jaki, koncentracija mora biti dobra. Morate biti razgibljivi, tako da je trening istezanja važan i nosi skoro 20% uspjeha".

Amar Šapčanin trenira u Olimpijskom bazenu u Sarajevu, nerijetko počinje u 6,30 ujutro, kako bi mogao stići obaviti sve dnevne obaveze. 

"Treninzi i takmičenja odnose mnogo vremena, ali profesori i škola imaju razumijevanja i dosta mi dosta pomažu. Ovom prilikom želim da im se zahvalim na tome", kaže nam Amar, učenik IB programa u Drugoj gimnaziji u Sarajevu.  

Vremena ima i za rekreativni sport: fudbal, košarku odbojku i rukomet. 

A kada ga pitate šta je njegov životni cilj, odgovor je jasan:

"Moj životni cilje je da odem na Olimpijadu u Tokio 2020 godine".

Držimo palčeve da mu se taj cilj i ostvari.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije