Četiri godine kazne bh. kickboxeru zbog dopinga

Radiosarajevo.ba
Četiri godine kazne bh. kickboxeru zbog dopinga
Arhiv / Ilustracija
Bh. kickboxer Ahmed Kastrati kažnjen je sa četiri (4) godine zabrane takmičenja zbog prisustva supstance 17 alfa – hydromethyl – 17 alfa – methyl – 18 – norandrost – 1,4,13 – trien – 3one (metandienon) u njegovom uzorku za doping kontrolu.

Ovime je Kastrati počinio prekršaj člana 2.1 Svjetskog antidoping kodeksa (Prisustvo zabranjene supstance ili njenih metabolita ili markera u uzorku sportiste).

Agencija za antidoping kontrolu je uzorak prikupila tokom doping kontrole van takmičenja 19. oktobra 2016. na treningu u Tuzli.

Kaznu Kastratiju je izrekao Kickboxing savez Bosne i Hercegovine, a ona teče od dana uzimanja uzoraka  za doping kontrolu 19. oktobra 2016.

Metandienon je u Listi zabranjenih sredstava za 2016. godinu svrstan u grupu S1.1.a egzogenih anaboličkih steroida. Riječ je o jednom od najpopularnijih preparata na crnom tržištu koje je moguće naći i pod nazivima dianabol, danabol, metanabol, itd.

Izuzetno je popularan među body builderima jer povećava masu i snagu mišića, a dodatni efekt je poboljšanje fizičke izdržljivosti. Negativni efekti su kao i kod drugih anaboličkih steroida (povećanje grudi kod muškaraca, povećan krvni pritisak, oštećenja jetre itd.)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije